Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на град Сливен

22 март 2024 14:33, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 230
Пешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на град Сливен

Продължават съвместните проверки на служители от РУ-Сливен и Общинска охрана за опазване на обществения ред и установяване на нарушения при управление на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства /тротинетки/ в района на пешеходната зона и на пътни участъци в град Сливен.

Районното управление в град Сливен възобновява пешеходни обход в централната градска част. Контролът от страна на съвместните патрули с полицейски служители и Общинска охрана ще се осъществява всеки делничен ден в различен часови диапазон.

Екипи на Териториална полиция и група „Патрулно-постова дейност” извършват контрол в жилищните райони на град Сливен. Остава завишена патрулната дейност по линия на пътната безопасност и по линия „Наркотици”.

Предвид затопляне на времето и нарастване на деня се констатират все повече нарушения от страна на деца и възрастни, управляващи велосипеди и индивидуални електрически превозни средства, по централната пешеходната зона на град Сливен.

Община Сливен е подставила знаци В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“,

на всички подходи към пешеходната зона.

Данните от предходната година сочат, че най-големият брой нарушители са деца до 16-годишна възраст, срещу които не може да се приложи административна санкция. В тези случаи се съставя акт на родителите. В периода април-октомври 2023 година са санкционирани 180 лица над 18-годишна възраст за движение по пешеходната зона- 43 за тротинетки и 138 за велосипеди.

РУ-Сливен напомня, че минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е 14 години – за движение само по велосипедни алеи, и 16 години – за движение по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 km/h.

Децата до 12-годишна възраст, които използват велосипеди, тротинетки, ролери и скейтове трябва да бъдат под надзора на възрастен, който да контролира движението им.

 

Съгласно чл.80 и 80а от ЗДвП водачите на велосипеди и индивидуални електрически превозни средства са длъжни да се движат по изградената велосипедна инфраструктура, а при липса на такава – възможно най-близо до дясната граница на платното за движение; да ползват светлоотразители при движение през нощта; да ползват каска, ако са на възраст до 18 години. На водачите е забравено да се движи по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 km/h; да развива скорост, по-висока от 25 km/h; да се движи в зони, обозначени с пътен знак В9 – „Забранено е влизането на велосипеди“; да превозва други лица; да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци и други, включени в чл.80 и 80а на Закона за движение по пътищата.

 

Снимки

Пешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на град СливенПешеходни патрули следят за обществения ред в централната част на град Сливен