Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общо 101 монумента са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско

29 март 2024 09:00, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 256
Общо 101 монумента са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско

Общо 101 монумента са включени в Областния регистър на военните паметници в Сливенско. Това съобщиха от администрацията, където се състоя заседание на Областна комисия „Военни паметници” с участието на представители на четирите общини, на Военно формирование 22220, както и представител на Областна организация на съюза на офицерите и сержантите от запаса.

 

На територията на Община Сливен те са 49, 23 – на територията на Община Нова Загора, 18 – на Община Котел, и 11 – в Община Твърдица.

 

Върху тези паметници са изписани имената на 3249 офицери, подофицери и войници загинали по бойните полета в Руско-турската война, Сръбско-българската война, войните за национално обединение и Втората световна война.

 

През 2022 г. единствено Община Сливен е заявила нуждата от финансови средства за поддържане, възстановяване и изграждане на тези паметници, като одобрената сума от Министерски съвет е била 8100 лв., с които са извършени реставрация и подмяна на плочи в селата Бинкос, Гергевец, Младово, Панаретовци и Струпец.

 

Във връзка с предстоящото честване на 110 години от Балканските войни, през тази година Сливенска община е заявила средства и е предвидила възстановяване и на паметните плочи в селата Глушник, Жельо Войвода, Ковачите и Чокоба на обща стойност 5072 лв.

 

По време на дискусията бяха обсъдени още ремонтните дейности по паметника на 6-ти артилерийски полк, както и предстоящото честване на стогодишнината от неговото построяване. Бяха обсъдени проблемите и с вандалски прояви, сред които кражбата на веригите около паметника „Орлето“, превърнал се в един от символите на града.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА