Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Студенти от Техническия университет участваха в дискусия, посветена на превенцията на трафик на хора

29 март 2024 09:53, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 139
МКБТХ-Сливен

На 28 март Местната комисия за борба с трафика на хора (МКБТХ) проведе дискусионен форум на тема „Превенция на трафика на хора с цел трудова експлоатация и незаконното трансгранично наемане на хора”, със студенти в Технически университет-София, Инжинерно-педагогически факултет – Сливен.

Владимир Друмев, секретар на МКБТХ-Сливен, запозна участниците с престъплението трафик на хора, като постави акцент върху методите на въвличане в трудова експлоатация и механизмите за манипулиране и контролиране на пострадалите лица.

В рамките на дискусията бяха обсъдени реални случаи на трафик на хора с цел експлоатация на труда и незаконно трансгранично наемане на хора за сезонна или временна работа в селскостопанския сектор, където са привличани работници с обещания за получаване на високо заплащане за ниско платена, нискоквалифицирана и интензивна работа.

Анализът показва, че доста често български граждани имат нереалистични очаквания за живота в чужбина и се доверяват на съмнителни оферти за работа, достигнали до тях чрез близки и познати, включително и през интернет.

Според последни данни на Европейската комисия, трафикът на хора с цел трудова експлоатация е засегнал 28% от регистрираните жертви в рамките на Европейския съюз. Жертвите са експлоатирани в секторите на селското и горското стопанство, строителството, промишленото производство, ресторантьорството, хотелиерството, развлеченията, полагането на грижи, почистването и обслужването в домакинствата, рибарството, търговията на дребно и транспорта.