Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита в пресклуба на БТА в Сливен

29 март 2024 13:05, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 220
Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита днес в пресклуба на БТА в Сливе

Виртуална изложба „75 години НАТО и 20 години България в НАТО“ бе открита днес в пресклуба на БТА в Сливен в присъствието на областния управител Маринчо Христов и Пепа Чиликова, заместник-кмет по социални дейности в община Сливен. Изложбата беше едновременно представена във всички 35 национални пресклуба на БТА в цяла България и в чужбина.

 

Днешният ден е важна дата за всички членове на НАТО, както и за България, която е пълноправен член на Алианса, каза областният управител. Това, преди всичко, ни дава сигурност и гаранции. Виждаме каква е политическата обстановка в региона и света, близостта на военните конфликти. Това показва голямото предимство на нашето членство, защото "сме по-силни, когато сме заедно". Единството дава силата", заяви Маринчо Христов.

 

"Община Сливен поддържа изключително добри взаимоотношения на сътрудничество и подкрепа с базата на учебния полигон "Ново село" в посока на хуманитарната дейност, каза Пепа Чиликова. С подкрепата на Програмата за хуманитарна помощ осъществихме няколко значими за нас проекти. В село Трапоклово е изградена нова детска градина с капацитет за две групи, съвременно оборудване, с добри условия за отглеждане и възпитание на децата. В Сливен също са осъществени такива проекти - детска градина "Синчец", която е ремонтирана по тази програма. На над двеста деца там е осигурено здравословно хранене след ремонта на кухнята. Друг съвместен проект е изграждането на "Защитено жилище" за осем потребители с умствени заболявания. Съвсем нова сграда изградихме заедно и в момента потребителите там живеят в добри условия, близки до семейната среда, и имат нормален живот, какъвто в различни институции преди това не е бил осигурен. Всеки момент очакваме да стартира проект, по който ще бъде ремонтиран един от корпусите на детска градина "Елица", една от най-големите градини в Сливен с над триста деца. Нашите добри взаимоотношения са не само в изграждането на социална инфраструктура, но и по отношения на редица събития от културния и спортния календар на общината. През миналата година отбелязахме съвместно важна годишнина - 170 години от рождението на първия български дипломат в САЩ Стефан Панаретов и 120 години от началото на дипломатическите ни отношения със САЩ. Убедена съм, че тези добри взаимоотношения ще продължат и в бъдеще", посочи Пепа Чиликова.

 

Експозицията, посветена на 75-ата годишнина от създаването на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) и 20 години от присъединяването на Република България към НАТО, разкрива в кадри и документи ключови исторически моменти, съхранени в архивния фонд на БТА.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА