Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици представиха важните дати в календара на първия празник „Преглед на изкуствата“

30 март 2024 07:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 298
k-1

Деца и младежи от първи до дванадесети клас от 15 училища в Сливен и общината представиха с музика, танци и театър важните дати в празничния календар. Това стана на първия училищен концерт „Преглед на изкуствата“, организиран от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните и Общината.

 

Събитието на 29 март в зала „Сливен“ започна с възстановка на обичаите по Йордановден и на характерните традиции за Лазаровден и Цветница. На Деня на труда бе посветен театрален етюд, който разказа приказката „Мързеливата снаха“. Юнската поредица от значими дати бе представена чрез забавна игра с публиката, посветена на 1 юни. За Деня на Ботев прозвучаха строфите от известното му стихотворение „На прощаване“. После се разигра веселие за Гергьовден. Програмата включваше и сценични изпълнения, посветени на Еньовден, Деня на Съединението, празника на Сливен – Димитровден, Коледа. Имаше и изяви, свързани с Деня на приятелството, началото на новата учебна година, Деня на християнското семейство и други дати, скъпи за детските сърца и семействата им. Накрая кукери изпълниха своя ритуален танц.

 

280-те талантливи певци, танцьори, акробати, хип-хоп изпълнители, рок-музиканти, автори на песни, театрали и рецитатори бяха от НУ „В. Левски“, СУ „Й. Йовков“, ОУ „Хр. Ботев“ - Самуилово, ОУ „Ч. Храбър“ - Крушаре, СУ „П. Яворов“, ПГХТ „Акад. Н. Неделчев“, НУ „Хр. Ботев“ - Чинтулово, ППМГ „Д. Чинтулов“, ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Св.П. Хилендарски“ - Тополчане, ОУ „Ел.Багряна“, ПХГ „Д. Дамянов“, ОУ „Хр. Смирненски“ - Кермен, СУ „К. Константинов“ и ПГТ „Д.Желязков“.

 

Децата, техните преподаватели и директорите на училищата – участници поздрави зам.-кметът и председател на МКБППМН Пепа Чиликова. От името на кмета Стефан Радев и от свое име тя благодари за изключителния спектакъл, в който се е превърнал концертът, за желанието и ентусиазма, с които са се представили участниците и са създали чудесно настроение в залата. Желанието на организаторите, сподели зам.-кметът Чиликова, е празникът „Преглед на изкуствата“ да се превърне в традиция. „Усилията на Комисията и всички дейности винаги са били насочени към вас. Стремили сме се да ви осигуряваме възможност да се развивате, освен в науката, в изкуството и спорта и ще продължаваме да правим това. Вярвам, че всички днес сте се забавлявали и сте намерили нови приятели“, каза още тя с пожелания за усмихната и слънчева ваканция.

 

Участниците получиха плакети за отличното си представяне.

След пролетната ваканция ще бъде разпространен пълен запис на празничния концерт.

Снимки

k-2k-3k-4k-5k-6k-7k-8k-9k-10k-11k-12k-13k-14k-15k-16k-17k-18k-19k-20k-21k-22k-23k-24k-25k-26k-27k-28k-29k-30k-31k-32k-33k-34k-35k-36k-37k-38k-39k-40k-41k-42k-43