Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител се срещна с космонавта Юрий Гидзенко

18 април 2011 17:23,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1405
снимка

Днес, 18 април 2011 г., в областна администрация се проведе среща на областния управител г-н Марин Кавръков с космонавта Юрий Павлович Гидзенко, проф. Вячеслав Родин Георгиевич, полк. Красимир Стоянов, г-жа Боряна Илиева – главен секретар на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД – София и г-н Константин Пеев – началник отдел „Наука” към Руски културно- информационен център на представителството на РОССОТРУДНИЧЕСТВО в Р.България.

Програмата за посещението на руския космонавт в България е по повод на честванията на 50 – годишнината от първия полет на човек в космоса Юрий Алексеевич Гагарин. Поканата е на Националния организационен комитет, под патронажа на президента на Република България Георги Първанов и председателството на първия български космонавт ген. лейтенант Георги Иванов, Председателството на Федералната агенция РОССОТРУДНИЧЕСТВО в Р.България и Руския културно- информационен център в София, а в Сливен по покана на областния управител г-н Марин Кавръков.

Космонавтът Юрий Павлович Гидзенко има три полета в космоса. Той е роден на 26 март 1962 г. Първият му космически полет е от 3 септември 1995 г. до 29 февруари 1996 г. в качеството на командир на 20–тата основна експедиция на борда на орбиталната станция „Мир” съвместно с руски и немски космонавти. Вторият му полет е от 31 октомври 2000 г. до 21 март 2001 г. като пилот на Международната космическа станция съвместно с руски и американски космонавти. Третият му полет е от 25 април до 5 май 2002 г. в качеството на командир на космически кораб на трета руска експедиция, посещаваща Международната космическа станция, съвместно с италиански космонавт и Марк Шатълуърт- вторият космически турист.

Космонавтът сподели, че е радостен от факта, че в България всички деца знаят кой е първия космонавт, че децата от най – ранна възраст се интересуват за живота и работата на космонавтите.

След посещението в областна администрация космонавта Юрий Павлович Гидзенко връчи грамоти на победителите в детски конкурс „Човек и космос” в Детски комплекс, Сливен.

В зала „Май” на община Сливен гостите се срещнаха с обществеността на град Сливен, учители и ученици от ОУ ”Юрий Гагарин”, членове на Федерация за приятелство с народите на Русия и ОНД.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимка