Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител участва във връчването на награди в тазгодишното издание на Седмицата на гората

01 април 2024 16:14, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 170
Областният управител връчва приз за най-добър горски предприемач

Тазгодишното издание на Седмицата на гората(1-7 април), която е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите у нас стартира днес за 99 път, а негов домакин е град Сливен.

Събитието бе открито в зала „ Сливен“ от заместник-министъра на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, който в своята приветствена реч разясни, че тазгодишното мото

“Гората е живот и.. обща отговорност“ е определено от българските граждани участвали в анкетата на Изпълнителната агенция по горите. Пред присъстващите заместник-министър Маринов заяви още, че :„Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори“.

Сред официалните лица в залата бяха още заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните Валя Петрова, депутати, областният управител на Сливен Маринчо Христов, заместник-областният управител Чавдар Божурски, кметовете на общините Сливен, Ямбол, Сунгурларе, Струмяни, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров и ректорът на Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов.

Областният управител инж. Маринчо Христов бе сред награждаващите в тържествената церемония по връчване на наградите за най-изявените лесовъди и служители по контрола.

„Гората е отговорност за всички нас, гората е създадена и сътворена преди човека, тя е създадена и сътворена да служи на човека и след като е създадена и да му служи, човекът има отговорността да се грижи за гората, защото 30% от територията на нашата планета Земя са заети от гори и наша е отговорността да ги запазим“ каза Маринчо Христов пред гостите в залата. Той припомни още, че горите са „белите дробове“ на планетата.

„Teзи награди не са индивидуални, те са за всички Вас, защото всеки носи отговорност към това и заслужава награда“ допълни още инж. Христов, след което връчи приз за най-добър горски предприемач на фирма „Анакай Форест“ ЕООД.

Призът „Лесовъд на годината“ бе връчен от заместник-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев връчи наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил. Раздадени бяха още 13 награди в различни категории.

За финал, официалните гости имаха възможност да участват в засаждането на дърво пред зала Сливен.

Тази година старт на Седмицата на гората бе даден още на 30 март, когато в продължение на три дни (до 1 април), до сградата на Областна администрация Сливен, горски служители на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП- Сливен и ТП „Държавно горско стопанство“-Сливен дариха на жителите на града около 2500 млади дръвчета от вида: черен бор, явор, червен дъб и махалебка.

 

 

Снимки

заместник-министър Мирослав МариновМаринчо Христов-областен управител на област СливенОткриване в зала Сливенобща снимка наградени лесовъдичаст от тържественото събитиечаст от тържественото събитиеОбластният управител засажда дръвчетрадиционно засаждане на дръвчета по случай седмицата на гората