» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Областният управител участва във връчването на награди в тазгодишното издание на Седмицата на гората

01 April 2024 16:14, Gergana Georgieva
Emission of: District Sliven 1 month ago, number of readings: 178
Областният управител връчва приз за най-добър горски предприемач

Тазгодишното издание на Седмицата на гората(1-7 април), която е традиционен празник на българската гора и на лесовъдите у нас стартира днес за 99 път, а негов домакин е град Сливен.

Събитието бе открито в зала „ Сливен“ от заместник-министъра на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов, който в своята приветствена реч разясни, че тазгодишното мото

“Гората е живот и.. обща отговорност“ е определено от българските граждани участвали в анкетата на Изпълнителната агенция по горите. Пред присъстващите заместник-министър Маринов заяви още, че :„Бъдещите гори ще носят белега на стопанското ни поведение спрямо сегашните гори“.

Сред официалните лица в залата бяха още заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, началникът на кабинета на министъра на земеделието и храните Валя Петрова, депутати, областният управител на Сливен Маринчо Христов, заместник-областният управител Чавдар Божурски, кметовете на общините Сливен, Ямбол, Сунгурларе, Струмяни, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Александър Джартов, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по горите инж. Стоян Тошев, председателят на Съюза на лесовъдите проф. Иван Палигоров и ректорът на Лесотехническия университет доц. д-р Христо Михайлов.

Областният управител инж. Маринчо Христов бе сред награждаващите в тържествената церемония по връчване на наградите за най-изявените лесовъди и служители по контрола.

„Гората е отговорност за всички нас, гората е създадена и сътворена преди човека, тя е създадена и сътворена да служи на човека и след като е създадена и да му служи, човекът има отговорността да се грижи за гората, защото 30% от територията на нашата планета Земя са заети от гори и наша е отговорността да ги запазим“ каза Маринчо Христов пред гостите в залата. Той припомни още, че горите са „белите дробове“ на планетата.

„Teзи награди не са индивидуални, те са за всички Вас, защото всеки носи отговорност към това и заслужава награда“ допълни още инж. Христов, след което връчи приз за най-добър горски предприемач на фирма „Анакай Форест“ ЕООД.

Призът „Лесовъд на годината“ бе връчен от заместник-министър Маринов на инж. Здравко Бакалов, директор на Южноцентрално държавно предприятие-Смолян. Заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев връчи наградата за цялостен лесовъдски принос на инж. Здравчо Тодоров, директор на Регионална дирекция по горите-Кюстендил. Раздадени бяха още 13 награди в различни категории.

За финал, официалните гости имаха възможност да участват в засаждането на дърво пред зала Сливен.

Тази година старт на Седмицата на гората бе даден още на 30 март, когато в продължение на три дни (до 1 април), до сградата на Областна администрация Сливен, горски служители на „Югоизточно държавно предприятие“ ДП- Сливен и ТП „Държавно горско стопанство“-Сливен дариха на жителите на града около 2500 млади дръвчета от вида: черен бор, явор, червен дъб и махалебка.

 

 

Photos

заместник-министър Мирослав МариновМаринчо Христов-областен управител на област СливенОткриване в зала Сливенобща снимка наградени лесовъдичаст от тържественото събитиечаст от тържественото събитиеОбластният управител засажда дръвчетрадиционно засаждане на дръвчета по случай седмицата на гората