Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен ще преиздаде романите „Бурята“, „И стана ден“ на писателя Цончо Родев

02 април 2024 09:09, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 3 седмици, брой четения: 201
Община Сливен ще преиздаде романите „Бурята“, „И стана ден“ на писателя Цончо Родев

Община Сливен ще преиздаде романите „Бурята“, „И стана ден“ на писателя Цончо Родев, след като преди година беше преиздадена първата част от трилогията „Тътени". Това съобщиха от общинския пресцентър.

 

Трилогията проследява историята на Възраждането, разказана през миналото на Сливен. Романите имат голяма документална стойност поради факта, че в тях са цитирани автентични документи, спомени и дневници.

 

„Тътени“ бе преиздаден от издателство „Фабер - принт“ от Велико Търново след одобрен проект за финансиране от Общински фонд „Култура“. Тази година издателството отново кандидатства с идейно предложение, което бе одобрено от Фонда.

 

Преиздаването на историческия епос е дълго обмисляна идея на Община Сливен, която намира проявление през 2022 г., след среща на кмета Стефан Радев със зам.-директора на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“ Ваня Аврамова. Тогава Община Сливен получи възможност да преиздаде трилогията, след като най-голямата българска библиотека й преотстъпи авторските права за определен срок, чрез сключен договор.

 

Правата над творбите са завещани на съпругата на автора Надежда Родева. След неговата кончина тя ги предоставя на Националната библиотека „Свети свети Кирил и Методий“.

 

Цончо Родев е роден в Провадия през 1926 г. Той е почетен гражданин на родния си град и на Сливен. Носител е на наградите на Община Сливен „Добри Чинтулов“ и „Д-р Иван Селимински“. През 2006 г. Общински съвет – Сливен го удостои с отличието „За граждански принос“. Авторът изследва историята на града в продължение на 18 години. Трите тома излизат в периода от 1980 до 1998 г. През септември, м.г. изложба на документи от личния архив на Цончо Родев бе подредена в зала "Сливен",

 

Предстои отпечатване по хиляда копия на романите „Бурята“ и „И стана ден“. Предвижда се и изработка на картонен футляр за съхранение и на трите романа.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: община Сливен (архив)