Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

До края на април - безплатна консултация с кардиолог в Сливен за хора с предсърдно мъждене

03 април 2024 12:28, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 397
Пациентите с предсърдно мъждене над 65 години са изложени на риск от инсулт

Пациентите с предсърдно мъждене над 65 години са изложени на риск от инсулт

 

До края на април Пратиа предлага безплатна консултация с кардиолог на хора с доказано предсърдно мъждене

 

 

Какво представлява предсърдното мъждене?

Нормалният пулс на възрастен в състояние на покой е с правилен ритъм и варира между 60 и 80 удара в минута. При тези темпове сърцето функционира нормално – сърдечния мускул се свива и отпуска ритмично, изтласквайки кръвта, следвано от кратка пауза, за да може сърцето отново да се кръвонапълни.

Пациент с Предсърдно мъждене страда от значимо нарушение на сърдечния ритъм, най-често проявяващо се с ускорен, хаотичен пулс, вариращ между 100 и 175 удара в минута. Този забързан, неритмичен ритъм се нарича аритмия – състояние, при което сърцето не прави нужната почивка между отделните контракции, което води и до невъзможността му да функционира правилно.

Предсърдното мъждене може да се появява и да изчезва, но с правилната терапия не е животозастрашаващо състояние. Ако пациентът обаче не получи навременна и адекватна медицинска помощ, последиците могат да са фатални.

 

Разпространение на Предсърдното мъждене

Предсърдното мъждене представлява 30% от всички проблеми със сърдечния ритъм. Среща се по-често при мъже над 60 години. От 20% до 30% от инсултите се дължат на предсърдно мъждене. Между 30 и 40% от пациентите, претърпели сърдечна интервенция и дори 10% – 20% от пациентите с хирургични интервенции, незасягащи сърцето, развиват това заболяване.

През 2016 г. около 7,6 милиона души над 65 години в Европейския съюз са имали предсърдно мъждене, а до 2060 г. стойностите ще достигнат 89% или внушителните 14,4 милиона човека.

 

Какво води до Предсърдно мъждене?

Предсърдно мъждене се поражда, когато електрическите импулси стават хаотични и причиняват необичаен ритъм на сърцето, което не изпомпва правилно кръвта. Това увеличава риска от образуване на тромб, който, достигайки мозъка, може да доведе до инсулт. Предсърдното мъждене е и предпоставка за остра сърдечна недостатъчност, както и много други опасни сърдечни заболявания. Причинителите на предсърдното мъждене не са напълно ясни и има случаи при пациенти, които никога не са страдали от сърдечни заболявания. Именно с тази цел, се провеждат все по-голям брой клинични проучвания.

Редица медицински изследвания сочат, че хора с хронични заболявания като хипертония, затлъстяване и други сърдечни заболявания, са изложени на по-висок риск от предсърдно мъждене. Много по-уязвими са прекаралите вирусни инфекции или хората с компрометиран имунитет. Рискът се увеличава с напредването на възрастта, както и с консумацията на алкохол, кофеин или тютюн. Статистиката показва, че приблизително 25% от пациентите с хипертиреоидизъм страдат и от предсърдно мъждене.

 

Симптоми

Част от хората с предсърдното мъждене не осъзнават какво се случва до момента, в който не им се наложи да потърсят спешна медицинска помощ, тъй като твърде вероятно получават инсулт. Ето защо е изключително важно незабавно да потърсите лекарска грижа, ако усетите някой от следните симптоми:

• Сърцебиене, промяна в сърдечния ритъм, чувство за „прескачане на сърцето“

• Болка в гърдите, водеща до тежест в гърдите

• Недостиг на въздух

• Изпотяване

• Позиви за повръщане и гадене

• Световъртеж

• Чувство за слабост.

Лечение

От съществено значение за диагностицираните с предсърдно мъждене е да следват препоръките на проследяващия ги кардиолог не само за прием на медикаменти, но и по отношение на здравословна диета, поддържане на пододяща физичеаска активност, както и отказване от нездравословните навици. Неконтролираното състояние може да доведе до тежки, необратими последици. Видът на лекарствата, които пациентът ще приема, зависи от симптомите и произхода на заболяването, както и от съпътстващите болести.

 

„Дългогодишната ни работа по клинични проучвания през последните години помага на редица пациенти с предсърдно мъждене да получат лесен достъп до иновативна терапия. Благодарение на клиничните изследвания ефикасността на стандартната терапия е значително подобрена.“, споделя д-р Мартин Костурски, изпълнителен директор на Пратиа България.

 

До края на април пациентите с диагноза предсърдно мъждене в Сливен могат да получат безплатен медицински преглед в медицинския център на Пратиа в града като част от клинично проучване. За целта е необходимо да се обадят в работен ден на телефон 0882 415 511 между 10 и 16 ч. или да се регистрират на: https://www.pratia.bg/atrial-fibrillation/