Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

НСИ стартира проучване до колко жителите от област Сливен използват информационни и комуникационни технологии

04 април 2024 12:42, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 седмици, брой четения: 154
НСИ лого

Националният статистически институт (НСИ) оповести, че през периода април - юни 2024 г. стартира анкетно изследване „Използване на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) в домакинствата и от лицата през 2024 година“, което ще се проведе на територията на област Сливен. Предстои да бъдат анкетирани 120 обикновени домакинства и живеещите в тях лица на възраст между 16 и 74 навършени години в градовете: Сливен, Котел, Твърдица, както и в селата: Баня, Съдиево, Оризари, Самуилово, Горно Александрово и Желю войвода.

Анкетната карта съдържа няколко модула, които събират информация за наличие и използване на интернет от домакинствата и лицата, електронно правителство, електронна търговия и др., както и въпроси, свързани със социално-демографските характеристики на домакинствата и лицата.

Анкетьори от отдел „Статистически изследвания - Сливен“ ще посетят избрани на случаен принцип домакинства за провеждане на персонални интервюта, легитимирайки се със служебна карта издадена от Териториално статистическо бюро - Югоизток.

По данни на същото проучване, проведено в област Сливен за 2023 г. 83.7% от домакинствата имат достъп до интернет в домовете си, а 73.3% от лицата на възраст 16 - 74 навършени години използват регулярно интернет (всеки ден или поне веднъж седмично). Жените са по-активни при редовното използване на интернет в сравнение с мъжете - съответно 74.8 и 71.7%.

Изследването се провежда във всички държави-членки на Европейския съюз по обща методология, която отразява разпространението и използването на ИКТ в Република България и осигурява международна съпоставимост на резултатите.

Допълнителна информация относно провежданото изследване на територията на област Сливен може да се получи на телефон 044/613 413 в Териториално статистическо бюро - Югоизток, отдел „Статистически изследвания - Сливен“.

От Националния статистически институт предварително благодарят за сътрудничеството при представянето на страната ни в Европейската общност!