Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевици

04 април 2024 13:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 410
В сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевици

Нов живот за шевици, които не са намерили място върху български носии, дава в своите картини художничката Дора Куршумова. Творбите, вдъхновени от тях, са подредени в галерия „Седем“ в Сливен.

 

„Изложбата включва 31 колажа на пейзажчета и това е някакъв своеобразен начин на рециклирането на шевици, които са останали извън полезрението на шивача", каза в интервю за БТА авторката. Материалите са от шивашкото ателие на Стефка Харалампиева, която изработва носии. „От една година, когато хвърля разни отпадъчета, аз ги събирам. От тях изрязвам покривчета и дървета и от някакви незнайни неща се получават интересни превъплъщения. Мисля си, че по този начин шевиците намират един друг живот – да влязат в картина, да донесат настроение, да донесат усещане за тази сила на българската шевица с ярките багри на сливенските везби, които са известни със своята красота."

 

Българската шевица е вдъхновение за не една изложба на Дора Куршумова. През 2022 година тя представи 38 картини в изложбата „Претворена орнаментика от украсата на традиционната носия в Сливенско“ с орнаменти от шевици на ризи, събрани от селата от Сливенския край. Картините бяха дарени на Националния музей на текстилната индустрия в Сливен.

 

Благотворителна изложба "Азбука на българските мотиви" бе подредена в галерията в навечерието на 24 май през 2022 г., а средствата бяха използвани за издаването на сборник, посветен на дарителството в Сливенския край.

 

През 2018 г. галерия "Седем" бе домакин на изложба "Спомени в шевици" със сувенири с везани сливенски шевици, сътворени от читалищни деятели. Експозицията представи различни предмети от бита - магнити, покривки, бижута, престилки за бутилки, дрехи и други.

 

Куршумова е съставител и на Албум с 250 шевици от Сливенския край, който бе представен в Пресклуба на БТА в Сливен.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен

Снимки

В сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевициВ сливенската галерия "Седем" е подредена изложба на колажи с шевици