Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител инж. Маринчо Христов уважи празника на ромската общност

09 април 2024 14:40, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 3 седмици, брой четения: 135
Маринчо Христов-областен управител на област Сливен

С презентация на книга и видеоклипове, ромското общество в Сливен отбеляза вчера своя празник 8 април – Международния ден на ромите.

Сред гостите на събитието, състояло се в хотел „Централ“ бяха областният управител на област Сливен инж. Маринчо Христов, народният представител Татяна Султанова, както и представители от Центъра за междуетнически диалог и толерантност “Амалипе” – водеща ромска организация, която работи за равноправно интегриране на ромите в българското общество.

Авторката на иновативния проект „Панорама на ромската култура“ Стела Костова, откри празника с приветствено слово с фокус върху имената и творчеството на емблематичните ромски творци и артисти, представени в книгата и чрез видеовизитки, които са допринесли за развитието на ромската култура като националното наследство.

Областният управител Маринчо Христов поздрави всички гости с реч, в която сподели:

„ Радвам се, че тук бяха изброени много личности, които са пример не само за вас, но са и достойни примери за нашата родина, с които трябва да се гордеем: музиканти, артисти, професори, преподаватели, лекари. Това доказва, че има равен старт и го няма онова неравноправие и разделение, в едни по-ранни години. Днес имаме право да живеем свободно и да отстояваме принципите си" каза инж. Христов, като в заключение допълни: „Вие ромите имате едно добро качество, а именно да се приспособявате навсякъде и когато напуснете пределите на България, Вие се реализирате и се връщате знаещи и образовани, готови да пренесете опита си навсякъде. Пожелавам Ви здраве и да съхраните веселите и красиви черти от Вашия характер“.

Приветствия по случай Международния ден на ромите бяха отправени още и от депутата Татяна Султанова, както и от актрисата Наталия Цекова, която е и първата ромка завършила НАТФИЗ.

Вечерта продължи с много музика, веселие и настроение, присъщи за този етнос.

Снимки

Презентация на книгата "Панорама на ромската култура"Маринчо Христов и Татяна Султановавидеовизитки-Орлин Памуков, музикант от ромски произходмузикално настроениесъбитието в хотел Централ