Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Рекорден брой от близо 100 са участниците в десетия Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов"

10 април 2024 09:15, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 седмици, брой четения: 170
Дамян Дамянов

Рекорден брой са участниците в тазгодишния Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов". Участват близо 100 стихосбирки на автори от цялата страна, съобщиха организаторите от Община Сливен. Над 60 автори се съревновават за голямата награда, а още 31 млади поети за отличието за дебют.

 

Националният конкурс на името на изявения български поет Дамян Дамянов ще се състои за десети път. Творческата надпревара бе обявена в края на януари тази година, а резултатите ще станат известни до 8 май. БТА припомня, че в деветия Национален конкурс за поезия "Дамян Дамянов" през 2022 г. участваха 46 книги, както и 13 автори с дебютна стихосбирка.

 

Творбите и тази година ще оценява жури с председател поетесата Надежда Захариева, съпругата на Дамян Дамянов. В комисията са също Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство "Добри Чинтулов (2014 г.), Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата "Дамян Дамянов" (2008 г.), Деньо Денев – поет, носител на наградите "Добри Чинтулов" (2013 г.) и "Дамян Дамянов" (2012 г.), д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека "Сава Доброплодни" – Сливен.

 

Голямата награда се присъжда за постижения в областта на поетичното творчество на автори, участвали в конкурса за и издали стихосбирка през предходната година, но не по-късно от 1 март на текущата година. Освен наградата победителят получава почетен диплом, плакет и парична премия в размер на 1500 лв. В категорията за дебют отличеният автор получава грамота и ангажимент за издаване на следващата му книга.

Източник: БТА Сливен
МИРА БЕЗУС