» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Информационен бюлетин на ОД МВР - Сливен за 17.04.2024 г.

17 April 2024 11:49, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 333
Полиция

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН

ЗА ВЪЗНИКНАЛИТЕ ПРОИЗШЕСТВИЯ НА ТЕРИТОРИЯТА НА

ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ НА МВР – СЛИВЕН

ЗА ВРЕМЕТО ОТ 06,00 ЧАСА НА 16.04.2024 Г. ДО 06,00 ЧАСА НА 17.04.2024 Г.

 

Разкрити престъпления, установени множество нарушения и задържани при поредната операция на полицията в Сливенско

 

Специализирана операция по противодействие на конвенционалната престъпност, наркоразпространението, незаконен добив на дървесина, нерегламентирана продажба на акцизни стоки, опазване на обществения ред, пътна безопасност и осигуряване на полицейско присъствие в уязвимите района, участъци, махали и квартали, е проведена на територията на ОДМВР-Сливен. Операцията е по всички направления на дейност и е проведена в рамките на 24 часа на 16 април. Проверките са извършени от екипи на ОДМВР-Сливен, районните управления в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, със съдействието на сектор „Специални тактически действия“, „Зонално жандармерийско управление“- Бургас, РИОСВ- Стара Загора, РДГ-Сливен, фискален контрол към ТД НАП-Бургас, Дирекция „Инспекция по труда“-Сливен и служители на БАБХ. Извършени са проверки на превозни средства, лица, търговски обекти, заложни къщи, пунктове за изкупуване на черни и цветни метали, сечище за добиване на дърва за огрев, места за разкомплектоване на излезли от употреба автомобили, зали за хазарт, заведения и други.

В хода на операцията са разкрити 16 престъпления, в поделенията на ОДМВР-Сливен с полицейска мярка за 24 часа за задържани 11 лица.

 

Сливен: В хода на операцията са разкрити множество кражби, заявени по време на операцията и в предходен период:

- кражба на медни и оптични проводници на стойност 500 лева от складова база на фирма в индустриалната зона на Сливен;

- кражба на домашни животни /две кобили/ от пасище в землището на село Калояново;

- кражба на свързващи кабели от влакова композиция;

- две кражби от дамски чанти, извършени в два от християнските храмове в град Сливен, на вещи, пари и дебитни карти;

- кражба на метални релси и покривна ламарина от обект в местност „Абланово“;

- задържани са двама мъже, извършвали кражби от паркирани леки автомобили в кв. „Българка“- лични вещи, инструменти, компресори за гуми и други;

- кражба на дамски портфейл в района на МБАЛ ,,Д-р Иван Селимински’’ в гр. Сливен;

По време на проверките е установено притежание на наркотични вещества. Задържан е мъж на 23 години. Образувано е досъдебно производство.

 

Нова Загора: По врем на операцията са задържани трима мъже за кражби на монети и продукти от вендинг автомати в град Нова Загора.

В хода на проверките по пътна безопасност е установен водач на лек автомобил „Ауди А3“, който повторно управлява, без да притежава свидетелство за управление на МПС. За същото нарушение той вече има наложено административно наказание. Образувано е бързо производство.

 

Котел: Служители на РУ-Котел, съвместно с екипи на жандармерията са задържали 21-годишен мъж от село Градец за използване на дебитна карта без съгласието на титуляря, мъж на 44 години за причиняване на лека телесна повреда в условията на домашно насилие също от село Градец, и 35-годишен жител на село Ябланово повредил игрален автомат в зала за хазарт в същото населено място.

В хода на проверките, извършени съвместно със служители на РДГ-Сливен, са установени 4 случая на незаконно добите и съхранявани дърва за огрев и дървен материал – 2 в село Ябланово и 2 в село Градец.

 

Твърдица: По време на операцията служители на РУ-Твърдица са задържали извършителите на кражба на велосипед в град Шивачево, кражба на хранителни продукти от магазин в град Твърдица, и кражба на портмоне със сумата от 220 лева от магазин в град Шивачево.

В два частни имота в град Твърдица са установени и иззети дърва за огрев, съхраняване без превозен билет и немаркирани с контролна горска марка.

 

По време на операцията са установени редица нарушения в търговски и други обекти от екипи на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ към ОДМВР-Сливен, БАБХ, ТД НАП, РИОСВ и Дирекция „Инспекция по труда“-Сливен:

- Служители на РИОСВ са извършили проверки в обект, намиращ се в кв. „Речица“, където е установено нерегламентирано разкомплектоване на стари автомобил. На собственика на обекта е съставен протокол с предписания за преустановяване на дейността.

- В хранителен магазин в село Сотиря служители от БАБХ са установили, че се продава месо и месни продукти с изтекъл срок на годност и яйца с неизяснен произход. Иззети са малко над 6 кг. месо и месни продукти, и 78 бр. яйца. Съставен е констативен протокол.

В същия обект е установено несъответствия в касовата наличност, за което е съставен констативен протокол и предстои издаване на заповед за запечатване на обекта, като и издаване на наказателно постановление от ТД НАП-Бургас.

- В автомивка, намираща се в град Сливен, служители на Дирекция „Инспекция по труда“ са установили редица нарушения - липса на трудов договор, договор за наем и други. На 41-годишният мъж, стопанисващ обекта, е издадено предписание да представи всички документи в определения от инспекторите по труда срок, след което предстои преценка за наличие на основание за съставяне на акт за административно нарушение и издаване на наказателно постановление.

 

По линия на пътна безопасност в рамките на операцията са проверени 557 превозни средства и 850 лица. Съставени са 111 акта, 156 фиша и 100 ел. фиша за нарушаване на скоростните режими.