» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Национална конференция за предприемачеството сред младите стартира с 20 доклада

19 April 2024 09:01, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 month ago, number of readings: 173
---

Стартът на Националната научна конференция за ученици „Предприемачеството през погледа на младите хора – възможности и мечти“, даден в Сливен на 18 април 2024 г. представи 20 научни доклада на ученици от 7 града. Научната стойност на разработките е подкрепяна от 4 ментора (проф. д-р Спартак Керемидчиев от БАН, проф. дгн инж. Димитър Синьовски от МГУ, доц. д-р Офелия Кънева от ВСУ и Румен Стоилов), работещи индивидуално и групово с децата по разнообразието от теми и

предприемачески идеи, представени с подчертана подготвеност и отдаденост.

Делегатите представиха многообразие, оформящо своеобразен инкубатор на идеи и теми освен с научна, и със засилена практическа стойност. Прави силно впечатление обединяващата линия сред всички младежи от страната - подчертаната социална ангажираност в предприемаческите планове, казват организаторите.

Същевременно представените идеи са атрактивни с разнообразния подход от финансови обосновки, преоценката на икономическите подходи от теорията и провокативните предложения за своевременна реализация. Менторите подчертаха в допълнение високите ораторски умения на делегатите, като оцениха и прецизния дизайн в представянето на всеки от докладите.

 

Гости на събитието бяха областният управител Маринчо Христов и зам.-кметът Стоян Марков, които изразиха подкрепа към младите хора. Стоян Марков подчерта, че предприемачеството през погледа на младите хора е основен приоритет в икономическата програма на Община Сливен, която не само ще създаде условия, но и ще осигури финансова подкрепа за представените добри идеи.

 

Конференцията продължава до 20 април, като в рамките на трите конферентни дни се представят 29 доклада на ученици от цялата страна, одобрени след подбор от над 150 кандидатури. Най-младият участник в конференцията е на 15 г., а най-възрастният е на 18 г.

Събитието, вдъхновено от възможността да се даде силен старт на младежи, е част от календара за отбелязване 15 години СОНИК СТАРТ и 75 години ПГИ "Проф. д-р Димитър Табаков“. Научната конференция има за цел да насърчи младежкото предприемачество като срещне ученици от различни икономически области в България.

 

Photos

---