Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Още два отряда доброволци ще помагат при бедствия в община Сливен

22 април 2024 13:31, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 162
Още два отряда доброволци ще помагат при бедствия в община Сливен

Още две доброволни формирования ще подпомагат хората при бедствия в община Сливен, съобщиха от общинския пресцентър. Новите отряди се наричат „Циклон“ и „Вихър“, като с тях доброволните формирования в общината стават общо четири.

 

В „Циклон“ са регистрирани жители от Кермен, който е център на формированието, както и от близките села Николаево и Младово. „Вихър“ ще бъде позициониран в Гавраилово. В него са включени доброволци от селата Струпец, Селиминово и Бинкос.

 

Новите групи ще бъдат обучени по програма, одобрена от Академията на МВР. Заниманията ще обхващат подготовка за действия в кризисни ситуации, придобиване на умения за първа долекарска помощ и на правни знания.

 

В края на миналата седмица кметът Стефан Радев връчи на доброволците защитната екипировка и карта на доброволеца за легитимация. Облеклото им е изработено съгласно стандартите за осигуряване защита на доброволците при изпълнение на извънредни ситуации – наводнения, снегонавявания, земетресения и др.

 

Другите две доброволни формирования в общината са „Грамадите“ с център село Трапоклово и „Железни врата“ с център Стара река за района на планинските села. „Железни врата“ разполага с противопожарна сграда и специализиран автомобил. В Кермен Общината планира да ремонтира бившата пожарна, като ще бъде осигурен и специализиран автомобил.

 

Община Сливен бе сред първите в страната, където бяха създадени доброволни формирования. Доброволците в Сливенско помагат и в други части на страната. През септември 2022 г. представители на „Грамадите“ участваха в разчистването на наводненото карловско село Богдан.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Община Сливен