Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България бе домакин на Виенския икономически форум

22 април 2024 16:13, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 192
България бе домакин на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи обсъдиха днес в резиденция Бояна най-актуалните предизвикателства на глобалната и регионалната икономика в рамките на Виенския икономически форум. Събитието се организира два пъти годишно, като през тази година домакин на изнесеното заседание е България. Целта му е да насърчава регионалното сътрудничество.

В поздравителен адрес до участниците министър-председателят Димитър Главчев посочи, че инициативата е мост между икономиката и политиката, а страната ни е доказателство за стабилност и сигурност в региона. "Ще продължим да работим активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки", добави той.

Според премиера форумът дава не само подкрепа за страните, които се стремят да се присъединят към ЕС и евроатлантическата общност, но е и място за идентифициране на нови пазари и инвестиции в съвместни проекти и постигане на общи цели на държавно и бизнес ниво. Той подчерта, че пълното присъединяване на България в Шенгенското пространство ще има значителен принос и ще окаже положителен ефект за предоставянето на услуги, доставки на стоки и мобилността на работниците в трансграничните региони, не само за България, но и за редица други страни. Като друг ключов приоритет Главчев определи пълноправното членство на България в ОИСР за насърчаване на икономическото развитие и укрепване на регионалната стабилност.

В словото си министърът на икономиката и индустрията Петко Николов заяви, че Източна Европа предлага редица възможности за икономически растеж и България ще бъде в основата на бъдещето развитие на региона.

Снимки

България бе домакин на Виенския икономически форум