Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Проектът на Колодрума в Сливен получи одобрение на ключови български и чуждестранни експерти

24 април 2024 16:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 седмица, брой четения: 151
Колодрум в Сливен

Община Сливен официално представи проекта за обновяване на Колодрума. Пред председателя на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, представители на архитектите в Сливен и общественици, авторите на проекта - арх. Биляна Белчева и арх. Камелия Методиева споделиха своята визия за ревитализация на съоръжението. Архитект Методиева сподели, че е подходила с голям сантимент към проекта, тъй като самата тя е от Сливен.

„Състоянието, в което се намира в момента Колодрума, морално не ни позволява да го оставим в този вид. Затова вложихме сърцето и душата си в проекта и се надявам да изглежда така, както сме го направили. Обектът е много важен за Сливен и включва много нови съоръжения. В него могат да се случват събития, които липсват на града“, посочи арх. Камелия Методиева.

А самият проект получи одобрението на ключови фигури в колоезденето. Председателят на Управителния съвет на Българската федерация по колоездене Драгомир Кузов, който присъства на събитието, заяви, че няма никакви забележки. „Отдавна знам за този проект и да си призная, бях скептично настроен. Но след като се запознах с него подробно – искам да ви поздравя, тъй като сте направили много детайлни проучвания и сте спазили всички изисквания на Световната федерация по колоездене. Ще могат да се провеждат мероприятия не само на регионално и национално ниво. Тук ще могат да се провеждат и международни състезания“.

Джозеф Сметс, председател на пистовата комисия на Европейската колоездачна федерация и дългогодишен изпълнителен директор на Белгийската федерация по колоездене изрази впечатлението си от напредналия етап на проекта. „Надявам се, че ще се осъществи скоро. Това ще бъде тласък за развитие на велосипедните спортове в региона. Очаквам да се видим след няколко години в Сливен, в рамките на световен шампионат“.

Бяха отправени и някои препоръки, сред които - да има възможност след време съоръжението да бъде покрито и да се поставят мрежи, които да отделят спортните терени на Колодрума.

На събитието беше отправен въпрос как е предвидено да се издържа съоръжението. Кметът Радев коментира, че не очаква Колодрума да носи големи приходи на Общината.

„Така е и с всички спортни обекти, които Общината развива. Дори последния обект – басейнът, го направихме с ясното съзнание, че за да има плувен басейн, ако не го финансираме ние, на търговски принцип няма как да се случи“, заяви градоначалникът.

„Тези неща, които могат да подпомагат издръжката като отдаване под наем на търговските площи за заведения, за магазин, както и на самата площ за концерт или фестивали с външен организатор, по-скоро ще подпомагат издръжката на съоръжението, но не очакваме да покриват изцяло издръжката по неговата експлоатация. Ако има предложения от компания, която да го менажира, сме отворени за такива разговори“, заключи Радев.

Проектът предвижда реновиране на колоездачната писта. Предвидена е и обслужваща сграда с необходимите помещения за практикуване на спорта и провеждане на международни състезания. Планира се съвместяването и на други спортове, като се изградят лекоатлетическа писта, BMX парк с извити рампи, мини футболно игрище, както и възможност за разполагане на сцени и пасивен екран за лятно кино. Предвижда се изграждане на нови 1 400 места, включително инвалидни. Направено е зониране на сградата, което включва зона вело-клуб с рецепция, зона за отдих, санитарни помещения, офисни помещения, каси, медицински кабинет, съблекални, санитарни възли. Предвидени са няколко склада за инвентар и колелета, асансьори, бюфет, фитнес, магазин за колелета, зона за ремонт на велосипеди, товарен вход с рампа, достъпна от бул. „Бургаско шосе“, пешеходен достъп. Ще се търси решение за осигуряване на паркоместа. Проектът предвижда изграждане на три метални козирки, като покритието им ще бъде от фотоволтаични панели.

Снимки

представяне на проекта за Колодрума в Сливенпредставяне на проекта за Колодрума в Сливенпредставяне на проекта за Колодрума в Сливенпредставяне на проекта за Колодрума в Сливен