» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Културни институти бяха обновени по проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“

26 April 2024 08:58, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 426
Културни институти бяха обновени по проекта „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“

Приключиха дейностите по проект „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“, подсигурен от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Това обяви на заключителна пресконференция днес ръководителят на проекта Дора Чанева.

 

Ревитализирани, ремонтирани и оборудвани са пространства в Художествена галерия „Димитър Добрович“, Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ и зала „Сливен“, които ще бъдат използвани в бъдеще за организиране и провеждане на изложби, представяния на книги и различни други камерни събития. В зала „Сливен“ са обновени прилежащите части и са поставени мултимедия и екран. Фоайетата са оборудвани като пространства за временни изложби, срещи с автори, представяния на книги и други културни прояви. В Художествена галерия „Димитър Добрович“ са освежени и обновени експозиционните пространства, подменени са инвентарът и осветлението за излагане на картините. В Регионалния исторически музей е извършен ремонт, монтирана е платформа за хора с увреждания. На първия етаж те могат да гледат видеа за всички експонати в петте обекта към музея.

 

Експерти от музея, галерията и Община Сливен се включиха в обучения на теми за културно предприемачество, развитие и привличане на нови публики, социализация на културното наследство, интерпретация на културните ценности, включване на новите технологии в работата на културните институции.

 

В рамките на проекта е извършен анализ и изготвен предприемачески план, който има за цел привличане на нови публики от най-различни възрасти.

 

Реализирани бяха изложби, срещи-разговори за живота и бита на различните етноси, представяния на книги, кръгла маса на тема: „Наследството на Сливен – пленяващо и многолико“. Изработени са каталози, пътеводители, музейни сувенири и реплики.

 

Целта на е проекта е съхраняване и популяризиране на сливенското културно наследство, представяне на културната идентичност на местните етноси и повишаване толерантността, разбирането и приемането на различни културни ценности. Той е на стойност 574 569 лв. и с продължителност 22 месеца.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА