Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Нови правила на ЕС за борба с изпирането на пари

26 април 2024 11:04, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 220
Европейският парламент

Държавни органи, журналисти, организации на гражданското общество, ще получат достъп до нови регистри, източници на информация

Ограничение на ЕС за големи плащания в брой в размер на 10 000 евро

Правила за дължима грижа ще бъдат приложими за футболни клубове и агенти от 2029 г.

Нова агенция на ЕС ще наблюдава пряко най-рисковите субекти

Европейският парламент прие пакет от закони за укрепване на инструментариума на ЕС за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

 

Новите закони гарантират, че хората със законен интерес, включително журналисти, медийни специалисти, организации на гражданското общество, компетентни органи и надзорни органи, ще имат незабавен, нефилтриран, пряк и свободен достъп до информацията за действителните собственици, съхранявана в националните регистри и взаимосвързана на равнището на ЕС. В допълнение към настоящата информация регистрите ще включват и данни от най-малко пет години назад.

 

Законите също така предоставят на звената за финансово разузнаване (ЗФР) повече правомощия за анализиране и разкриване на случаи на изпиране на пари и финансиране на тероризма, както и за спиране на съмнителни сделки.

 

Широкообхватна надлежна проверка

 

Новите закони включват мерки за разширена надлежна проверка и проверки на самоличността на клиентите, след което т.нар. задължени субекти (например банки, управители на активи и криптоактиви или агенти на недвижими и виртуални имоти) трябва да докладват подозрителни дейности на ЗФР и други компетентни органи. От 2029 г. професионалните футболни клубове от най-високо ниво, участващи във финансови сделки с висока стойност с инвеститори или спонсори, включително рекламодатели и прехвърлянето на играчи, също ще трябва да проверяват самоличността на своите клиенти, да следят транзакциите и да докладват за всяка подозрителна транзакция на ЗФР.

 

Законодателството също така съдържа разпоредби за по-голяма бдителност по отношение на свръхбогатите лица (общо богатство на стойност най-малко 50 000 000 EUR, с изключение на основното им жилище), общоевропейско ограничение от 10 000 EUR за плащания в брой, освен между частни лица в непрофесионален контекст, и мерки за гарантиране на спазването на целенасочени финансови санкции и избягване на заобикалянето на санкциите.

 

Централен орган за наблюдение

 

За да контролира новите правила за борба с изпирането на пари, във Франкфурт ще бъде създаден нов орган — Органът за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма (ОБИП). На ОБИП ще бъде възложено да упражнява пряк надзор върху най-рисковите финансови субекти, като се намесва в случай на неизпълнение на надзорни функции, действа като централно звено за надзорни органи и посредничи при спорове между тях. ОБИП също така ще упражнява надзор върху прилагането на целенасочени финансови санкции.

 

Пакетът относно борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма (БИП/БФТ) се състои от шестата директива относно борбата с изпирането на пари (БИП) (приета с xx гласа „за“, „против“ и „въздържал се“), Регламента на ЕС за „единна нормативна уредба (приет с xx гласа „за“, хх „против“ и „въздържал се„) и Органа за борба с изпирането на пари (ОБИП) (приети с xx гласа „за„,хх „против“ и хх „въздържал се“).

 

Следващи стъпки

 

Законите все още трябва да бъдат официално приети и от Съвета, преди да бъдат публикувани в Официален вестник на ЕС.

 

С приемането на закона Парламентът отговаря на исканията на гражданите, изложени в заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа, по-специално предложение 16, параграфи 1 и 2 относно предотвратяването на отклонението от данъчно облагане и сътрудничеството в областта на корпоративното данъчно облагане.