Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предизборната кампания на ЕС обръща внимание на защитата на демокрацията

29 април 2024 13:11, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 283
Европейският парламент

Европейският парламент пристъпва към втората фаза на комуникационната си кампания, като подчертава значението на гласуването и защитата на демокрацията.

 

Между 6 и 9 юни 2024 г. над 370 милиона души в 27 държави членки ще бъдат призовани да отидат до урните, за да гласуват на европейските избори. Европейският парламент започва втората фаза на своята институционална комуникационна стратегия, чиято цел е да информира допълнително гражданите и да ги насърчи да гласуват.

 

С водещото си послание „Използвай гласа си или други ще решат вместо теб“ тази втора фаза поставя акцент върху значението на демокрацията. Предвидени са най-различни медийни прояви, цифрови информационни мероприятия, участие на публични и частни партньори, инициативи за ангажиране на общността и образователни програми, съобразени с гражданите в целия ЕС.

 

Сред материалите за популяризиране на изборите е 4-минутният филм „Използвай гласа си“, в който участват възрастни граждани от различни държави от ЕС. Те споделят своите истории за демокрацията със следващите поколения и подчертават, че това демократично право не трябва да се приема за даденост.

 

„Днес демокрацията в Европейския съюз е по-важна от всякога. Вашият глас ще определи посоката на Европа през следващите пет години. Той ще покаже в каква Европа искаме да живеем.“, заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола. „Не позволявайте на друг да избира вместо Вас, гласувайте на 6—9 юни 2024 г. Всеки глас има значение.“

 

Колективна отговорност

 

Европейският съюз е изправен пред непрекъснато променящи се предизвикателства. С наближаването на изборите през юни 2024 г. Европейският парламент потвърждава отново ангажимента си за насърчаване на диалога, единството и активното гражданско поведение. Посланието „Използвай гласа си или други ще решат вместо теб" напомня категорично, че демокрацията е ценно наследство, което трябва да бъде съхранявано и защитавано от всички.

 

„Демокрацията е колективна отговорност – не към политическа идея или конкретна кауза, а един към друг“, заяви говорителят на Европейския парламент Жаума Дук. „Европейската демокрация ни обединява по-силно, отколкото си мислим: тя обединява народите, изостря политическата ни чувствителност и сближава поколенията. В поляризираните времена, в които живеем, това лесно може да бъде забравено и нашата кампания си поставя за задача да напомни за това, което ни обединява.“

 

По-конкретно, основният видеоклип на кампанията проследява историята на различни европейски държави, които са преживели въоръжен конфликт или ограничения на личната свобода и са наясно колко крехка е демокрацията, ако не се поддържа активно.

 

Увеличава се интересът към европейските избори

 

На европейските избори през 2019 г. са гласували повече от половината от отговарящите на условията гласоподаватели (50,6%). Проучването на Евробарометър от пролетта на 2024 г., което обхвана над 26 000 респонденти във всички държави членки на ЕС, показа, че 60% от европейците се интересуват от изборите на 6—9 юни 2024 г., което е с единадесет пункта повече, отколкото през пролетта на 2019 г. (три месеца преди предишните европейски избори). Освен това 71% казват, че е вероятно да гласуват – отново с 10 процентни пункта повече от предния път.

 

Констатациите показват също така, че четирима от всеки петима европейци са съгласни, че „гласуването е важно, за да се запази демокрацията силна“ (81%) и че „гласуването е важно, за да се гарантира по-добро бъдеще за следващите поколения“ (84%). Осем от всеки десет европейци (81%) смятат, че гласуването е още по-важно предвид настоящата геополитическа ситуация.

 

Филмът „Използвай гласа си“ и девет други версии за телевизията, киното, радиото и социалните медии ще бъдат пуснати във всички държави членки от 29 април 2024 г. нататък.