Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започна изкачването на Хайдушката пътека с тежки мяхове с вино

06 май 2024 09:28, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 354
Хайдушка пътека

За девета поредна година в Сливен се провежда състезание по изкачване на Хайдушката пътека с над 40-литрови мяхове с вино. Надпреварата е в рамките на събора „Хайдушка среща“, организирана от фондация „Стария бряст“, с подкрепата на Община Сливен. Проявата е включена в програмата за Майските дни на културата „Сливенски огньове“. Инструктаж за участниците направи председателят на фондация "Стария бряст" - Стефан Стефанов. Старт на състезанието на днешния 6 май - Гергьовден, даде кметът Стефан Радев, който пожела успех на всички 37 участниците и ги поздрави за уважението към българските традиции и природата на Сливенския край. Изкачването е вдъхновено от записките на воеводата Панайот Хитов, в които той описва как Хаджи Димитър се е изкачил до върха, натоварен с мях с вино, тежащ около 43 литра. Състезанието е създадено в чест на рождението на сливенския войвода Хаджи Димитър – 10 май.

След изкачването на Хайдушката пътека победителите ще се включат в Юнашки игри, които са част от Хайдушкия събор. Те се провеждат на Слънчева поляна в местността Карандила. Включват хвърляне на голям камък, хайдушка борба, хвърляне на нож и др.

Преди изкачването с мяхове, стартираха и бегачи, които ще пробягат трасето за рекорд. Жени, носещи чували с брашно, също приеха предизвикателството да изкачат Хайдушката пътека.

Снимки

Хайдушка пътека Хайдушка пътека Хайдушка пътека