» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република България и Европа

06 May 2024 10:17, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 373
Министърът на културата маестро Найден Тодоров и Националният оркестър направиха нови записи на химните на Република България и Европа

Маестро Найден Тодоров и Софийската филхармония направиха нови дигитални записи на двата химна в края на април. Те ще бъдат качени на сайта на Министерски съвет, откъдето всички институции ще могат да ги изтеглят безвъзмездно.

Новите записи са направени в зала „България“ и освен че притежават висока художествена стойност, отговарят и на технически изисквания на новото време.

„През XXI век – времето на интернет и изкуствения интелект, България заслужава да има дигитална версия на оригиналния български химн и на химна на Европейския съюз“ – споделя министър Тодоров.

Основа на музиката и текста на химна на Република България е песента „Горда Стара планина“, написана от Цветан Радославов през 1885 г. Той я композира по пътя към бойното поле по време на Сръбско-българската война. Песента е утвърдена за химн през 1964 г. През годините текстът е променян многократно. Оркестрацията на официалната версия на българския химн е на големия български композитор Александър Райчев.

През 1972 г. Съветът на Европа приема „Ода на радостта“ за свой химн. През 1985 г. тя е приета от лидерите на Европейската общност за официалния химн на Европейския съюз. Музиката е част финалното Presto на Деветата симфония на Лудвиг ван Бетовен, в което е включен и текста от „Ода на радостта“ от Фридрих Шилер.