Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен ще бъде открита на 10 май

07 май 2024 09:39, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 296
Реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен ще бъде открита на 10 май

На 10 май ще бъде официално открита реставрираната къща на Хаджи Димитър в Сливен, съобщава на сайта си местната администрация. Поводът е навършването на 184 години от рождението на революционера.

 

По-рано през деня по повод годишнината ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Честванията са част от програмата на Майските дни на културата "Сливенски огньове", които започват от днес, 7 май, със запалване на символния огън.

 

Къщата бе реставрирана по проект, заедно с още няколко емблематични за града туристически обекти с национално значение. Ремонтиран е покривът, извършена е обработка на дървените елементи, възстановена е мазилката, благоустроено е дворното пространство, извършени са ремонт и подмяна на сградните инсталации – електрическа (включително ново осветление), водопровод, канализация, пожароизвестителна система, мълниезащитна инсталация.

 

Домът на рода Асенови е построен в края на XVIII век в сливенския квартал "Клуцохор". Музейният комплекс включва къщата и хана към нея, изграден през първата четвърт на XIX век. И двете постройки са били разрушени и възстановени по архивни фотографии, по разкази на жители и роднини на фамилията. Оригиналното място на къщата е било открито по частично запазените стени на характерната за сливенския бит зимна стая и автентичния каменен зид от югоизточната й стена.

 

В сегашния си вид къщата музей съществува след голям ремонт, извършен през 60-те години на миналия век. Имотът не е бил в добро състояние и за да бъде запазен за поколенията, са били предприети строителните дейности при спазване на конструктивните и архитектурни характеристики на обекта. След основния ремонт през миналия век, през следващите десетилетия не е извършвана съществена поддръжка.

 

Къщата музей „Хаджи Димитър“ отвори врати за посетители на 15 април.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА