» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Още този месец стартира събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

07 May 2024 14:52, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 329
Още този месец стартира събарянето на старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница

До края на месец май стартира събарянето на старите сгради, намиращи се на терена на бъдещата Националната детска болница. Това стана ясно след среща на министър-председателя Димитър Главчев с председателя на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница проф. Иван Литвиненко и изпълнителния директор на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев“ д-р Благомир Здравков. В срещата участваха също вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова и министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

Министър Кондева изтъкна, че вече е приключило делото по обжалването на обществената поръчка и има избран изпълнител за събарянето на сградите. Предстои също така Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да избере изпълнител по отношение на техническия проект на лечебното заведение. В края на месец май ще се състои среща с представители на ЕИБ, на която ще бъдат поканени и членове на Обществения съвет.

„Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас“, посочи министърът на здравеопазването.

„Приоритет на приоритетите е здравето на българските деца“, заяви министър-председателят Главчев и увери, че служебното правителство ще изпълни в цялост поетия ангажимент за обезпечаване на неотложните нужди на СБАЛ по детски болести „Проф. Иван Митев”. Болницата ще бъде оборудвана с необходимите й нови скенер и рентген. Правителството ще отпусне и близо 1,3 млн. лв. за неотложен ремонт на интензивното отделение и изграждане на нов асансьор за нуждите на пациентите и персонала.

Към момента болницата е единствената университетска детска болница в България. Годишно през нея преминават за лечение около 7000 деца. От своя страна д-р Здравков и проф. Литвиненко благодариха за бързата реакция от страна на премиера и служебния кабинет.