Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Премиерът Главчев пред украинския министър-председател Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

08 май 2024 08:39, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 247
Премиерът Главчев пред украинския министър-председател Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Премиерът Димитър Главчев проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Денис Шмигал. „България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война, България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, обърна се Главчев съм Шмигал. Премиерът Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Премиерът Главчев потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни тази година в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Министър-председателят Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Премиерът Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.