» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Премиерът Главчев пред украинския министър-председател Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

08 May 2024 08:39, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 281
Премиерът Главчев пред украинския министър-председател Шмигал: България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна

Премиерът Димитър Главчев проведе видеоконферентен разговор с украинския си колега Денис Шмигал. „България ще продължи с категоричната си подкрепа за Украйна. От самото начало на тази непредизвикана война, България оказва последователна помощ на Украйна на всички възможни нива – политически, финансово, военно, хуманитарно и дипломатическо“, обърна се Главчев съм Шмигал. Премиерът Главчев изрази категорична позиция за непоколебимата подкрепа на България за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници. Украинският министър-председател благодари от свое и от името на народа си за подкрепата, която България оказва.

Премиерът Главчев потвърди, че ще участва в Конференцията за възстановяване на Украйна, която ще се проведе в началото на юни тази година в Берлин. Основната цел на събитието е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна след края на руската агресия. Министър-председателят Главчев сподели, че на конференцията в германската столица с него ще бъдат и представители на българския бизнес.

Премиерът Главчев бе категоричен, че българската държава подкрепя инициатива „Формула за мир“, представена от украинския президент Володимир Зеленски. Тя представлява концептуален план, чиято цел е прекратяване на войната в Украйна и постигане на всеобхватен и траен мир, в основата на който е запазване на териториалната цялост на Украйна.

В хода на разговора бяха отбелязани и добрите връзки между двете държави, които са подсилени допълнително от българската историческа диаспора в Украйна, която наброява около 200 000 души.