Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акценти от почивните дни в Община Котел

08 май 2024 09:41, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 382
Акценти от почивните дни в Община Котел

Първата седмица на месец май, освен с великденските и гергьовденските празненства в община Котел, беше белязан и с честване на 148-годишнина от Априлското въстание в с. Нейково, съборите на селата Ябланово и Стрелци и традиционния пролетен празник „Хъдрелез“.

От всички краища на страната пристигнаха хора, които напълниха площадите и заедно със своите близки, допълниха колорита на котленския балкан през почивните дни.

В съботния ден в с. Нейково беше дадено началото на събитията от общинския културен афиш. Там се проведе честването на 148-годишнината от Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Десетки жители и гости на котленското село се стекоха на площада, за да положат цветя, в знак на почит и преклонение към паметта на героите от селото и околните населени места. Церемонията се състоя пред паметника на легендарния нейковски юнак Ради Мухтаров /Дели Ради/. Цветя бяха положени още на морената, в двора на църквата “Св. Троица”, увековечаваща мястото, на което чета на Стоил войвода завзема Нейково, както и пред черешовото топче. Честването на годишнината включваше още литературно-музикална програма, с участието на колективи при НЧ „Изгрев – 1928“, с. Нейково и гайдарски състав „Христанов“. Вечерта завърши със заря, в памет на загиналите за Свободна и Независима България.

На следващия ден в с. Ябланово се проведе съборът „Герлово пее и танцува“, който посрещна хиляди свои гости от България и чужбина. Празничната му програма включваше концерти и представяния на поп фолк певеца Кондьо Савов (Кондьо), на разградският музикално-драматичен театър, яблановски групи и др. Сред специалните гости на събора бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, народният представител Джейхан Ибрямов, кметът и зам.-кметът на Община Ергене Мюге Йълдъз Топак и Тургут Шентюрк и др.

Неделният ден беше белязан и от събора на село Стрелци. На него, с програма се изявиха деца от основно училище „Димитър Камбуров“, а от кметството бяха организирали народни борби за деца и юноши, гергьовска люлка и други забавления.

Серията от мероприятия завърши с пролетния религиозен празник „Хъдрелез“. Той се провежда в местността “Сювен бурну”, а на него местното население от герловския регион излиза да се повесели с традиционните песни, присъщи за алианите.

Община Котел

Снимки

Акценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община Котел