Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Акценти от почивните дни в Община Котел

08 май 2024 09:41, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 2 месеца, брой четения: 438
Акценти от почивните дни в Община Котел

Първата седмица на месец май, освен с великденските и гергьовденските празненства в община Котел, беше белязан и с честване на 148-годишнина от Априлското въстание в с. Нейково, съборите на селата Ябланово и Стрелци и традиционния пролетен празник „Хъдрелез“.

От всички краища на страната пристигнаха хора, които напълниха площадите и заедно със своите близки, допълниха колорита на котленския балкан през почивните дни.

В съботния ден в с. Нейково беше дадено началото на събитията от общинския културен афиш. Там се проведе честването на 148-годишнината от Априлското въстание във Втори Сливенски революционен окръг. Десетки жители и гости на котленското село се стекоха на площада, за да положат цветя, в знак на почит и преклонение към паметта на героите от селото и околните населени места. Церемонията се състоя пред паметника на легендарния нейковски юнак Ради Мухтаров /Дели Ради/. Цветя бяха положени още на морената, в двора на църквата “Св. Троица”, увековечаваща мястото, на което чета на Стоил войвода завзема Нейково, както и пред черешовото топче. Честването на годишнината включваше още литературно-музикална програма, с участието на колективи при НЧ „Изгрев – 1928“, с. Нейково и гайдарски състав „Христанов“. Вечерта завърши със заря, в памет на загиналите за Свободна и Независима България.

На следващия ден в с. Ябланово се проведе съборът „Герлово пее и танцува“, който посрещна хиляди свои гости от България и чужбина. Празничната му програма включваше концерти и представяния на поп фолк певеца Кондьо Савов (Кондьо), на разградският музикално-драматичен театър, яблановски групи и др. Сред специалните гости на събора бяха кметът на Община Котел Коста Каранашев, народният представител Джейхан Ибрямов, кметът и зам.-кметът на Община Ергене Мюге Йълдъз Топак и Тургут Шентюрк и др.

Неделният ден беше белязан и от събора на село Стрелци. На него, с програма се изявиха деца от основно училище „Димитър Камбуров“, а от кметството бяха организирали народни борби за деца и юноши, гергьовска люлка и други забавления.

Серията от мероприятия завърши с пролетния религиозен празник „Хъдрелез“. Той се провежда в местността “Сювен бурну”, а на него местното население от герловския регион излиза да се повесели с традиционните песни, присъщи за алианите.

Община Котел

Снимки

Акценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община КотелАкценти от почивните дни в Община Котел