» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

08 May 2024 14:40, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 270
Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария

Министър-председателят Димитър Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария.

По време на срещата премиерът Главчев запозна дипломатите с основната задача на правителството – провеждането на свободни и честни избори. Едновременно с това министър-председателят беше категоричен, че кабинетът ще продължи да работи и по всички други направления в българската външна политика и да следва евроатлантическия курс на България.

Пред посланиците Димитър Главчев посочи, че ключови външни приоритети на страната ни остават присъединяването към Шенген по суша и приемането в еврозоната. България ще продължи конструктивния диалог и активното сътрудничество с европейските партньори. Главчев подчерта, че усилията на страната ни доведоха до намаляващ миграционен натиск. По отношение на еврозоната премиерът изтъкна пред посланиците, че амбицията ни е през 2025 г да въведем общата европейска валута. В тази връзка министър-председателят заяви, че очакваме подкрепа от членовете на еврозоната, както и бърз преглед и оценка на готовността на България. Главчев увери гостите, че българските институции работят интензивно и постигат добър напредък по всички потоци, за да осигурят навременна подготовка за членството.

Присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие беше друг акцент, който премиерът Главчев постави на вниманието на посланиците. Министър-председателят посочи ползите от нашето членство, като изтъкна благоприятното въздействие върху целия регион на Югоизточна Европа, допринасяйки за подобряване на икономическата стабилност, инвестиционния климат и стандарта на живот. България остава силно ангажирана с подкрепа към регионалните инициативи на ОИСР и по-специално към Регионалната програма за Югоизточна Европа.

Сигурността в Черно море, ситуацията в Украйна и в района на Близкия изток също бяха дискутирани в хода на срещата с посланиците.

 

Photos

Премиерът Главчев се срещна с посланиците на страните членки на ЕС, САЩ, Обединеното Кралство и Швейцария