Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител Чавдар Божурски откри кръгла маса в рамките на Националния фестивал на детската книга

08 май 2024 14:54, Мирослав Митев (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди около 1 месец, брой четения: 139
Фестивал1

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски откри днес кръгла маса „Литературният герой на съвременната детска и юношеска литература - трансформации и послания“. Проявата е част от XXVI-ия Национален фестивал на детската книга.

Кръглата маса се проведе в Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен. Тя събра специалисти, тясно свързани с книгите, от България и чужбина.

Областният управител се обърна с приветствие към участниците. В него той подчерта голямото значение на четенето и книгите, особено в детско-юношеска възраст.

„Въпреки бързото развитие на технологиите, книгите си остават важен източник на познание. Децата ни, които четат книги, никога не скучаят, защото те ги въвеждат в един различен свят на герои, на които да подражават, и с примери, които да следват. Всички ние знаем, че книгите, които сме прочели като деца и юноши, са оставили отпечатък в целия ни съзнателен живот, определяли са нашето поведение и действия. Децата, които днес четат вашите книги, след години ще са хората, които ще определят в какъв свят ще живеем. От нас, възрастните, зависи да създадем навици на децата да четат. А от вас – авторите, издателите, редакторите, и всички специалисти, ангажирани в този процес – да им дадете книги и герои, които да следват“ - каза Чавдар Божурски.

Директорът на Регионалната библиотека Росица Петрова благодари на областния управител и сподели, че той за втори път открива научния форум.

По-рано през деня Чавдар Божурски участва в официалното откриване на Фестивала на детската книга. Сред гостите бяха още народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, кметът на Сливен Стефан Радев, заместник-кметът Пепа Чиликова, председателят на общинския съвет Димитър Митев, учители и ученици.

Националният фестивал на детската книга се провежда от 8 до 10 май в Сливен. Форумът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Областна администрация – Сливен, Изпълнителна агенция за българите в чужбина, Община Сливен, Общински съвет – Сливен, и други институции.

Снимки

Фестивал2Фестивал4Фестивал5