Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“

09 май 2024 11:50, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 373
Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“

Месец след отварянето на Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ ученици и учители от цялата страна го посетиха, за да се докоснат по съвременен и атрактивен начин до света на траките и тяхната култура.

 

В най-новия туристически комплекс край Казанлък учениците могат да разберат повече за богатото тракийско наследство в района, да разгледат макет на основната резиденция от древния град Севтополис, който в момента се намира под водите на язовир „Копринка“, да научат повече за артефактите, открити в тракийските гробници, да си направят снимки в тракийски дрехи и да преживеят незабравими моменти в „Долината на тракийските царе“.

 

Знанията си учениците могат да надградят и с разказите на екскурзоводите на археокомплекса – чрез завладяващите беседи научават интересни факти за тракийската столица, за бита и традициите на траките, живели в района на град Казанлък.

 

Ученици от театралния състав към НЧ Христо Ботев 1925 - Ахтопол научиха нови и полезни факти за траките и тяхната култура

 

А чрез изключително въздействащата 3D виртуална реалност посетителите могат да се пренесат векове назад, за да преживеят целия блясък на богатата тракийска цивилизация по нов и атрактивен начин. В 3D приключението стават участници в тракийски бойни сцени, съпреживяват ритуалите в тракийските гробници и разбират повече за Севт III в неговата тронна зала.

 

Археокомплекс „Долината на тракийските царе“ е отправна точка към откритите и реставрирани тракийски гробници в региона – „Хелвеция“, „Грифони“, „Шушманец“, „Оструша“, „Голяма Косматка“, Казанлъшката тракийска гробница, призната от ЮНЕСКО за част от световното културно наследство; както и към много други културни и исторически обекти в района. Последователното посещение на обектите дава още по-пълна и реалистична представа за траките и обогатява знанията на учениците за тях.

 

За да е още по-вълнуващо преживяването, посетителите имат възможност да посетят гробниците и избраните от тях обекти в региона с колела под наем, които също са на разположение в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“.

 

Ученици от театралния състав към НЧ Христо Ботев 1925 - Ахтопол в тракийски дрехи

 

„Възхитени сме от автентичността и красотата на Археокомплекса. Битът и животът на древните траки, живели по нашите земи, са представени по завладяващ начин“ – коментират посетителите на Археокомплекс „Долината на тракийските царе“, които имат възможност да си подарят и уникален спомен – снимка в тракийски дрехи на фона на восъчните фигури, пресъздаващи сцена от фреските на Тракийската гробница край Казанлък.

 

Археокомплексът „Долината на тракийските царе“ е отворен всеки ден от 9 до 19 през лятото и от 9 до 17 часа през зимата и разполага с безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди, ресторант и къщи за гости.

 

От билетния център посетителите могат да закупят и пакетни билети, даващи им достъп до много други културни обекти в Община Казанлък. Осигурен е безплатен паркинг за автомобили, автобуси и велосипеди.

 

Снимки

Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“Ученици от цяла България се докосват до света на траките в Археокомплекс „Долината на тракийските царе“