Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Последно събитие от цикъл „Камерна музика в галерия „Нова”“

13 май 2024 11:34, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 256
Симфоничен оркестър Сливен

Завършва концертният цикъл „Камерна музика в галерия „Нова““ в сътрудничество между Симфоничен Оркестър-Сливен и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен. Последното събитие, под надслов „Виенски класицизъм“ ще се проведе в на 16 май от 18.30 часа в галерия „Нова“.

Две вълнуващи произведения от Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетовен ще прозвучат в изпълнение на трио Марта Бонева /цигулка/, Маринела Карагьозова /виола/ и Цвета Латровалиева /виолончело/.

Дивертиментото за струнно трио е първото и единствено по рода си произведение в творчеството на Моцарт – монументалната творба, написана за скромния ансамбъл от цигулка, виола и виолончено. Тя е мост между минало и бъдеще, като олицетворява за пореден път непреходния гении на своя автор. Тук отсъстват обичайните по-прости музикални форми и лековат характер, присъщи на жанра „дивертименто“ като се трансформират в шестчасно музикално пътешествие, което съвсем спокойно може да бъде наречено „камерна симфония“.

Дует „с две задължителни очила“ – така закачливо Бетовен озаглавява дуетът си за виола и виолончело. Той е посветен на него и неговия близък приятел Николаус Змескал. Опитен любител виолончелист и композитор Змескал е един от първите хора, които Бетовен среща във Виена и който често му помага с намирането на жилище, редактиране на негови композиции и още куп други въпроси. В кореспонденцията между тях Бетовен се закача с факта, че двамата имат лошо зрение и ще са им нужни два чифта очила за да изпълнят произведението.

Красивият графичен дизайн на афишите отново е дело на учениците от Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен.

Посещението на събитията е безплатно за ученици и учители от гимназията. Ограничено количество билети са налични на касата на зала „Сливен“. За повече информация може да се обадите на телефон 0878893489.