» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

ISC 2024: AMD е предпочитан партньор в изграждането на най-мощните и ефективни изчислителни системи

14 May 2024 09:33, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 2 months ago, number of readings: 522
AMD logo

— 156 от суперкомпютрите в Top500 са с AMD технологии – 29% повече от предходната година —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ – 13 май 2024 г. - Днес AMD (NASDAQ: AMD)

демонстрира водещите си позиции в областта на високопроизводителните изчисления (HPC) по време на годишната Конференция за суперкомпютри (ISC High Performance 2024). За трета поредна година суперкомпютърът Frontier, намиращ се в Националната лаборатория в Оук Ридж, базиран на процесори AMD EPYC™ и графични процесори AMD Instinct™, остава най-бързият суперкомпютър в света с High-Performance Linpack (HPL) резултат от 1,2 екзафлопа, както гласи последният списък Top500.

 

Списъкът Top500 включва и три нови системи от Националната лаборатория Лорънс Ливърмор - El Capitan Early Delivery System (EDS), RZAdams и Tuolumne, които са съответно на номер 46, 47 и 48 в списъка Top500, с ранни резултати от един инсталиран шкаф - 19,65 петафлопа. Тези три системи са първите суперкомпютри в списъка Top500, снабдени с AMD Instinct™ MI300A APU, пуснати през декември 2023 г.

 

Сега с AMD хардуер са 156 суперкомпютри в последния списък Top500, което е 29% увеличение спрямо предходната година, и 157 системи в списъка Green500 на най-ефективните по отношение на енергопотреблението суперкомпютри в света.

 

Следващата стъпка в ерата на екзафлоп изчисленията

 

AMD и Hewlett Packard Enterprise (HPE) си сътрудничат в изграждането на El Capitan за LLNL, продължавайки технологичното партньорство, установено при разработването на Frontier. Дебютирайки в списъка Top500, El Capitan EDS, RZAdams и Tuolumne инсталациите демонстрират, че системата El Capitan е на път да се превърне във втория суперкомпютър с AMD технологии, който надминава ексафлоп бариерата.

 

 

Новият AMD Alveo V80 ускорител за HPC среди с интензивни изчисления

 

За изграждането на хардуерно оптимизирани ускорени системи, пригодени за широк спектър от интензивни изчислителни натоварвания, AMD пусна Alveo™ V80 Compute Accelerator Card. Модулът за ускоряване на изчисленията е специално създаден, за да преодолее тесните места в производителността при интензивни изчислителни натоварвания с големи обеми от данни, каквито са характерни за HPC средите.

 

Базирана на AMD Versal™ HBM серията адаптивни системи на чип (SoC), ускорителната карта Alveo V80 предлага до 2 пъти увеличение на пропускателна способност с паметта и логическата плътност и до 4 пъти по-голяма пропускателна способност на мрежата в сравнение с предишното поколение. Тя осигурява мащабен хардуерен паралелизъм и 820GB/s пропускателна способност при работа с паметта, докато хардуерната гъвкавост позволява ускоряване в реално време на различни и персонализирани работни натоварвания и типове данни за приложения като геномно секвениране, молекулярна динамика, обработка на сензори, блокчейн и защитни стени от следващо поколение. Supermicro интегрира ускорителя Alveo V80 в Supermicro сървъри.с AMD EPYC процесори.

 

Все по-голямо присъствие в HPC средите и екосистемите с изкуствен интелект

 

За годината изминала от предишната ISC конференция, процесорите AMD EPYC и ускорителите AMD Instinct са използвани в много нови суперкомпютри, включително:

 

• Италианската енергийна компания Eni анонсира новия си суперкомпютър HPC6, базиран на процесори AMD EPYC и графични процесори AMD Instinct. След като бъде завършен, HPC6 ще бъде един от най-мощните суперкомпютри в света, предназначени за индустриални приложения.

• Lenovo и университетът в Падерборн наскоро обявиха планове за изграждане на нов суперкомпютър с процесори AMD EPYC. Очаква се инсталацията да започне през втората половина на 2024 г.

• Центърът за високопроизводителни изчисления на университета в Щутгарт (HLRS) обяви планове за изграждане на системата The Hunter, която ще се базира на ускорителите AMD Instinct MI300A.

• Краковският университет представи нов суперкомпютър с 4-то поколение AMD

• EPYC процесори, наречен Helios, който ще бъде най-бързата система в Полша до момента.