» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Официално откриване на къща музей „Хаджи Димитър“

14 May 2024 15:17, Fanina Peneva
Emission of: Reg.Hist.Museum-Sliven 2 months ago, number of readings: 250
Снимка 1

През изминалата седмица се състоя официалното откриване на къща музей „Хаджи Димитър“, което съвпадна и с отбелязването на 184-годишнината от рождението на легендарния войводата. Музейният комплекс беше затворен за близо една година, във връзка с ремонтни дейности по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческата инфраструктура на Община Сливен“.

Събитието се състоя в двора на родната къща на войводата и въпреки дъждовното време, то премина при завиден интерес от страна на присъстващите. Специални гости бяха Стефан Радев – кмет на Община Сливен, заместник-кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, Амелия Гешева – заместник-министър на културата, Асим Адемов – евродепутат. Депутатите Десислава Танева, Мария Белова, Деян Дечев, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет – Димитър Митев и общински съветници. Уважиха ни директори на различни институции в града, много колеги, приятели и жители на Сливен.

Празничната програма започна с изпълнение на песни, посветени на Хаджи Димитър от Ансабъл за народни песни и танци – Сливен, продължи с рецитал на ученици от НУ „Васил Левски“ и завърши с приветствените думи на г-н Радев, доц. д-р Николай Сираков /директор на РИМ-Сливен/ и г-жа Гешева. Почетен караул дадоха ученици от ППМГ „Добри Чинтулов“.

Вярваме, че след тържественото откриване на къща музей „Хаджи Димитър“, обновеният музеен обект ще привлича все повече нови публики и туристи. А музейните специалисти и екскурзоводи ще продължават да популяризират културно-историческото наследство на град Сливен пред нашите посетители.

Photos

Снимка 3Снимка 4Снимка 4Снимка 5