» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

93 автори от цялата страна се включиха в Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“

15 May 2024 10:10, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 month ago, number of readings: 146
Награда Дамян Дамянов

Музика и поезия изпълниха сцената на зала „Сливен“ вечерта на 14 май. На тържествена церемония Община Сливен връчи наградите на Десетия национален конкурс за поезия „Дамян Дамянов“. В него тази година се включиха рекордните 93 автори от цялата страна. Кметът Стефан Радев поздрави всички присъстващи и отбеляза, че това събитие е своеобразно уважение към паметта на големия сливенски поет.

 

„Дамян Дамянов е най-нежният и светъл символ на нашия град. Неговата поезия е магия. Тази награда, която Община Сливен дава вече за десети път, е в негова чест. Тя е знак на почит и признание към неговото творчество. Пожелавам на всички участници в конкурса – и предишни, и настоящи, и бъдещи, да могат да докосват така с думите, както Дамян Дамянов го прави до днес. Пожелавам ви здраве, много успехи и непресъхващо вдъхновение!“, каза в приветствието си кметът.

 

Той връчи наградата на големия победител Кръстьо Раленков. Носителят на тазгодишното отличие е роден през 1965 година в Панагюрище. Завършва философия в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на няколко поетически книги – „Денят на еднодневката“, „Кислород“, „Смъртта разпитва вече кой си“. Има публикации в периодичния печат и редица литературни издания. Раленков получи плакет, диплом и парична премия в размер на 1500 лв., осигурени от Община Сливен.

 

„Това е десети юбилеен конкурс. За мен е чест да съм носител на наградата тази година. Самият факт, че толкова години вече се поддържа, никак не е малко в тези трудни финансови времена. Така че прави чест на организаторите, че продължават да го правят“, заяви Раленков.

 

Наградата за дебют получи Анастасия Стоева от София. Тя е критик, поет, дизайнер, илюстратор и аниматор, изучавала анимационно кино в Нов български университет. Публикува разкази, статии, сценарии и стихове в различни периодични издания. Наградата за дебют се предоставя от Агенция „Компас“-Сливен – грамота и ангажимент за издаване на следващата книга на автора. Отличието й беше връчено от председателя на журито в конкурса – съпругата на Дамян Дамянов, поетесата Надежда Захариева.

 

„Близо 100 книги се включиха в конкурса. Докато ги четях се сетих за една древна мисъл, че думите са следите от стъпките на мисълта. А ние читателите ставаме следотърсачи и стигаме там, може би не винаги, където ни водят самите поети. А поетите си отиват, съпругите също, любимите също, но когато стиховете са хубави, те остават и след нас. Вече 25 години Дамян не е сред нас, но остава един от най-четените и любими поети в България“, каза пред гостите Надежда Захариева.

 

Тази година членове на комисията в конкурса бяха: поетесата Валентина Радинска – носител на наградата на Община Сливен за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2014 година, Тенко Тенев – поет, председател на Дружеството на писателите в Ямбол и носител на наградата „Дамян Дамянов” за 2008 година, Деньо Денев – поет, носител на наградата „Добри Чинтулов“ за 2013 година, и носител на наградата „Дамян Дамянов“ за 2012-а, и д-р Росица Петрова-Василева – директор на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” – Сливен.

 

А от сцената на зала „Сливен“ част от творчеството на Дамян Дамянов прозвуча, пресъздадено от младите таланти от театрална трупа „Опит за летене“ при Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“-Сливен с ръководител Николина Велчева, съвместно с рок-група „Монолог“ при ПХГ гимназия „Дамян Дамянов“, с ръководител Виолина Попова. На събитието присъстваха също председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници.

Photos

Награда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Константин КонстантиновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян ДамяновНаграда Дамян Дамянов