Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва ежегодно на 17 май.

17 май 2024 08:00, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди около 1 месец, брой четения: 1000
---

Световният ден за борба с хипертонията се отбелязва ежегодно на 17 май. Основната цел е повишаване на информираността на населението за хипертонията - високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията, ранната диагностика и навременното лечение на заболяването.

Денят е глобална инициатива на Световната лига по хипертония (WHL), съставена от 85 дружества за хипертония и лиги от цял ​​свят и Международната асоциация по хипертония (ISH).

Проучванията показват, че голяма част от хората не контролират и не лекуват високото си кръвно налягане, защото не знаят за проблема. Това се обяснява не само с безсимптомното протичане на заболяването, но и с липсата на достатъчна информираност. Тревожни са данните, че въпреки нарастването на честотата на артериалното налягане с възрастта, то средната възраст на заболелите драстично спада, т.е. все по-често и все по-млади хора имат високо кръвно налягане.

 

Целта на информираността е да се открият навреме причините за това, да се лекува и контролира хипертонията, защото ранната диагностика и навременното лечение намаляват значително риска от преждевременна смърт и инвалидизация.

 

Хипертонията е основна причина за преждевременна смърт в световен мащаб, но тя е определена като едно от най-предотвратимите заболявания. Контролът на артериалната хипертония включва комплексен подход, насочен към намаляване на предотвратимите рискови фактори на средата, заедно с насърчаване на здравословен начин на живот. Използването на доказани клинични и общностни стратегии за предотвратяване на сърдечносъдови инциденти би могло да намали значително здравната и икономическата тежест от това заболяване.

МЗ