Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Без промяна в цените и с наполовина пълен язовир "Жребчево" започва поливният сезон в Сливенско

15 май 2024 15:13, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 седмица, брой четения: 179
язовир "Жребчево"

Няма промяна в цената на водата за напояване в Сливенско, тя се запазва като миналогодишната. Това съобщи в интервю за БТА инж. Пламен Иванов, управител на "Напоителни системи" - клон Сливен. 15,54 лв. е таксата на декар, 20 ст. без ДДС е цената на кубик вода. И тази година ще има 80 процента субсидия за използваните количества вода.

 

"Започнахме вече да пълним каналите и тръбопроводите с цел подготовка за поливане и за да ги изпитаме за аварии", посочи той. Няма още интензивно започване на поливен сезон, чието начало обявихме от 13 май. Има заявки, свързани с вкарване на торови препарати".

 

Пламен Иванов информира, че са били извършени ремонти на съоръженията за близо 10 милиона лева европейски средства по мярка 4-3 от Програмата за развитие на селските райони. Ремонтиран е бил главният магистрален канал в района на селата Гавраилово и Чинтулово, където са били изцяло преоблицовани 2,7 км тръби, както и в района на с. Самуилово, подменен е бил метален тръбопровод в района на новозагорските села Кортен - Караново със стъклопластови тръби.

 

Язовир "Жребчево" към днешна дата е пълен на близо 50 процента - около 200 милиона куб. м, като пълният му капацитет е 400 милиона куб.м. Очаква се водата в язовира да е достатъчно, за да обезпечи поливния сезон през тази година, каза инж. Иванов. Заявените площи за напояване са около 60 000 декара, което е с близо 30 процента повече от миналата година. Най-много заявки се получават от производителите на царевица.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА