Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

В знак на благодарност Дружеството на художниците в Сливен подари картини на Общината

16 май 2024 13:17, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 248
Darenie

Пет произведения на изобразителното изкуство получи като дарение Общината от Дружеството на сливенските художници. Те са избрани от фонда на сдружението и са израз на благодарност към институцията, както и поредна стъпка към укрепване на общото ползотворно сътрудничество. С тези думи художникът и председател на Дружеството Румен Спасов поднесе картините на зам.-кмета Пепа Чиликова. Тя благодари от името на сливенския градоначалник Стефан Радев и определи дарението като огромен жест.

„Сигурна съм, че доброто ни партньорство ще продължи и занапред. Благодаря ви за активността, за това, че се включвате в нашите прояви и давате възможност на гражданите и гости на Сливен, да се насладят на богатото ви творчество“, заяви още Чиликова. Тя определи всяка от подредените изложби в галерия „Май“ като пъстри и наситени със заряд събития във времето. Зам.-кметът увери, че след приключване на течащите ремонти в пространствата на галерията, средата там ще се подобри и ще бъде още по-комфортна за творбите и посетителите.

Дарените картини са дело на изявени сливенски художници. Това са доайенът на Дружеството художникът Стефан Стоянов-Мустака, Живко Стойнов, Теодора Михалева, Цанислава Петрова и Светла Стоянова. Към дарението бе прибавен и каталогът за авангард на художничката Диди Дойчинова.

Дружеството на Художниците в Сливен е основано през 1990 г. В определен момент то почти престава да съществува, сподели Диди Дойчинова, която присъства на връчването на дарението. Дейността му се възражда отново през 2017 г. с подкрепата на Общината и екипа на кмета Стефан Радев. „Днес дружеството функционира ползотворно, имаме чудесна галерия, колегите работят усилено и тези картини, които днес подаряваме, са в знак на благодарност за това, че съществуваме и творим“, заяви още сливенската художничка.

На събитието, състояло се във фоайето на зала „Сливен“, присъства и един от авторите на дарените картини Стефан Стоянов-Мустака. Там в момента е подредена обща изложба на сливенски художници, която ще бъде достъпна за посетители до края на месец май.

Снимки

DarenieDarenie