Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

"Сънят на Пилат" гостува на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров” на 5 юни 2024 г., 19.00 часа

16 май 2024 13:23, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 2 месеца, брой четения: 288
---

Държавна опера-Стара Загора ще представи в Сливен на 5 юни от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Зрителите ще имат възможността да аплодират многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, чиито постижения са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света.

През месец юли 2023 г. Балетът на Държавна опера-Стара Загора добави към колекцията си от престижни награди първото си международно отличие „Златният Лешникотрошач” /Международен фестивал на танца и танците, Непи, Италия/ за своите творчески успехи и принос като балетна трупа за развитието на световното балетно изкуство.

В ролята на Маргарита ще блесне великолепната прима балерина Анелия Димитрова,

Фредерико Пинто ще бъде в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски,

Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде

Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд.

Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера и Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.

„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия през 2021 г. с премиерата му се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“,

оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на спектаклите на „Сънят на Пилат” описват видяното и преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения. Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“.

Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години

започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи огромен обществен отзвук, радва се на нестихващ интерес, има десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина.

Билети на касата на Драматичен театър „Стефан Киров”-Сливен

Снимки

------