» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

"Сънят на Пилат" гостува на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров” на 5 юни 2024 г., 19.00 часа

16 May 2024 13:23, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 2 months ago, number of readings: 291
---

Държавна опера-Стара Загора ще представи в Сливен на 5 юни от 19.00 часа на сцената на Драматичен театър „Стефан Киров” в Сливен танцовата мистерия „Сънят на Пилат” от Стефан Димитров и хореографията на Василий Медведев. Зрителите ще имат възможността да аплодират многонационалната балетна трупа на Старозагорската опера под ръководството на примабалерината, хореограф и педагог Силвия Томова, чиито постижения са високо оценени от професионалната критика, от познавачите и от зрителите във всички точки на България и по света.

През месец юли 2023 г. Балетът на Държавна опера-Стара Загора добави към колекцията си от престижни награди първото си международно отличие „Златният Лешникотрошач” /Международен фестивал на танца и танците, Непи, Италия/ за своите творчески успехи и принос като балетна трупа за развитието на световното балетно изкуство.

В ролята на Маргарита ще блесне великолепната прима балерина Анелия Димитрова,

Фредерико Пинто ще бъде в ролята на Майстора, албанецът Фиорди Лоха – Пилат Понтийски,

Богдана Сергеева ще танцува в ролята на Хела/Низа, Томоки Ишиго от Япония ще бъде

Котаракът Бегемот/Юда, а мексиканецът Марсело Молина ще бъде в ролята на Воланд.

Спектакълът-фойерверк е осъществен от Старозагорската опера и Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.

„Сънят на Пилат” по музиката на големия български композитор на популярна и филмова музика Стефан Димитров се превърна в знаково събитие в културния живот на България. За първи път от десетилетия през 2021 г. с премиерата му се появи и бе сценично представено голямо балетно заглавие от съвременен български композитор.

Въпреки че е вдъхновена от романа на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита“,

оригиналната интерпретация на Стефан Димитров в „Сънят на Пилат” не се опира на текста, а вместо това умело улавя сюреалистичната атмосфера и кристализира основните елементи на разказа. Заглавията на двете действия – „Lux Aeterna“ (Вечна светлина) и „Misericordia Pro Nobis“ (Милост за нас) – приканват към асоциации с други литературни класики като „Фауст“ на Гьоте например, и поставят творбата в контекста на европейското музикално наследство. Но музиката на Димитров е нещо повече от това – тя брилянтно превежда духовната визия на Булгаков на езика на нашия модерен свят и дава свежо, мелодично тълкование на разноликите идеи за добро и зло, светлина и мрак, и за корените на тези сили.

Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално…чудо… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали на спектаклите на „Сънят на Пилат” описват видяното и преживяното. Сценографията и подхранващите въображението над 300 костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на световно известния хореограф Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.

Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски и хореографски решения. Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“ на Красимир Кюркчийски – категорични са познавачите. Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“.

Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години

започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена и допълнена музика. „Сънят на Пилат” получи огромен обществен отзвук, радва се на нестихващ интерес, има десетки предложения за представяне на различни сцени и фестивали в България и в чужбина.

Билети на касата на Драматичен театър „Стефан Киров”-Сливен

Photos

------