» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“

22 May 2024 16:45, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 2 months ago, number of readings: 296
Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“

Уникални снимки са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“. Кадрите представят животни и растения, които се срещат в Сливенската планина, река Тунджа и други региони на общината. Те са дарени на отдел „Екология“ във връзка с изработването на карта за устойчив и алтернативен туризъм. Автори са световно известни български учени и фотографи - Борис Белчев, Здравко Колев, Георги Попгеоргиев, Георги Герджиков. Има снимки и на любители фотографи, обикаляли природата дълги години с основна цел - знание и опазване на биоразнообразието. Сред тях са Надя Гетова, Николай Долапчиев, Стоян Николов, Георги Диловски. Включена е и пътуващата фотоизложба на „Зелени Балкани“ на редки местообитания и видове от европейската мрежа „Натура 2000“.

Изложбата, наречена „В дивото“, се посвещава на Международния Ден на биоразнообразието, който се отбелязва на 22 май. Мария Диловска от отдел „Екология“ съобщи, че снимките могат да се видят във фоайето на зала „Сливен“ до 15 юни. Днес изложбата посетиха ученици от първи клас на училище „Димитър Петров“. Кметът Стефан Радев също разгледа снимките, заедно със заместник-кметове и гости.

През последните години Община Сливен отделя специално внимание на опазването на биоразнообразието. Тя е първата Община, която стартира обследването на сградите за саниране, за наличието на защитени видове птици и прилепи, с цел прилагане на мерки за опазването им при изпълнение на строителните дейности, във връзка с прилагане на Закона за биологичното разнообразие и инструкциите на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Международният ден на биоразнообразието е обявен през 1992 г. Тази година темата е „Бъди част от Плана“. План, включващ в себе си, различни мерки за възстановяване на местообитания и намаляване загубата на биоразнообразие. Важно е да се намери балансът между развитието на човешката цивилизация и опазването на биоразнообразието.

 

22.05.2024 г.

Photos

Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“Уникални снимки на растения и животни са включени в изложба за биоразнообразието в зала „Сливен“