Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината отличи изявени сливенски учители и дейци на културата

23 май 2024 22:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 3 седмици, брой четения: 310
Nagrady

Химнът на България и „Върви, народе възродени!“ изправиха на крака препълнената зала „Сливен“, в която бяха връчени годишните отличия на Общината на изявени учители и културни дейци. Празничното събитие, посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, е част от програмата на Общината „Сливенски огньове“. Негов домакин беше кметът Стефан Радев, който поздрави присъстващите и им пожела смело и все така всеотдайно да вървят по пътя на знанието.

„24 май е празник, повод отново да отдадем почит и уважение към нашата култура и писменост, към хората, които са посветили живота си на духовността. Ние като град с право се гордеем с нашите съграждани, оставили името си в славния летопис на сливналии“, каза в приветствието си кметът. Той подчерта, че освен с революционерите и предприемачите от Сливен, жителите се гордеят с учителите, с хората, които са будили гражданското съзнание тогава. По думите му, едва ли сливенци са щели да имат такъв успех в индустрията, да бъдат толкова активни в национално-освободителната борба без техните учители, сред които са Добри Чинтулов, Сава Доброплодни и Аргира Жечкова, на чието име е посветена наградата. „Трябва да се гордеем с това и да се гордеем, че имаме достойни наследници на тези хора. Радвам се, че и днес, след толкова години, можем да кажем, че имаме прекрасни учители, на които разчитаме да подготвят децата ни да бъдат успешни, добри граждани, добри хора и да успяват в живота. Благодаря на всички хора, които са посветили живота си на това! Честит празник!

Той връчи голямата награда „Аргира Жечкова“, която се присъжда на жена - учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение. Тазгодишният носител на високото отличие е Росица Делчева – учител по биология и здравно образование в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“. Тя беше номинирана за наградата от Инициативен комитет, съставен от нейни ученици и подкрепена от директора на гимназията, повече от 10 нейни колеги.

„За мен е висока чест и привилегия да получа наградата на Община Сливен „Аргира Жечкова“! Преди 160 години нуждата от просвещение е била толкова голяма, колкото и днес. Тази потребност ние носим, закодирана от времето на княз Борис I, когато той е прозрял, че силата на един народ се крие не само в способността му да воюва, но и в силата на вярата и на книжовността“, заяви от своя страна Росица Делчева. Тя подчерта, че знанието е най-голямата ценност в човешкия живот. По думите й, то е път и сила, която прави хората можещи и могъщи. Делчева благодари на Община Сливен, на своите ученици, на ръководството на ППМГ „Добри Чинтулов“ и на своите колеги. „Тази награда е и голяма отговорност, която ще ме мотивира да ставам все по-добра в моята работа и все по добра като учител. Благодаря!“, добави в заключение тазгодишният носител на наградата.

Диплом получиха и всички преподаватели, номинирани за наградата: Анна Илиева – начален учител в Основно училище „Д-р Иван Селимински“; Венета Кирова – учител по математика в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ и ЦПЛР – Детски комплекс-Сливен; Донка Василева – учител в Детска градина „Елица“; Надя Ненчева – учител по английски език, собственик на езикова школа „Максима“; Радостина Иванова – учител в Детска градина „Вержин и Хаик Папазян“; Таня Бившева – учител по английски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и Татяна Душанова – зам.-директор и учител по български език и литература в Професионална гимназия по икономика „Проф. д-р Димитър Табаков“.

Грамота на Община Сливен за постигнати отлични резултати от техните ученици и принос в развитието на образованието получиха Силвия Иванова – учител по немски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Силвия Павлова – учител по английски език в същата гимназия и Иванка Гецова-Момчева – дългогодишен учител по астрономия.

Общината удостои със значка на Сливен Дора Янкова – директор на Детска градина „Детски рай“ и Маргарита Маринова – директор на Детска градина „Роза“ – с. Жельо войвода за постигнати отлични резултати и принос в развитието на образованието на Сливен.

Грамоти бяха връчени и на Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“-Сливен; Музей на текстилната индустрия – филиал на Национален политехнически музей и Национална художествена гимназия „Димитър Добрович“-Сливен за приноса им в развитието на културата и обществения живот на Сливен.

Със значка на Общината за дългогодишна дейност и принос в развитието на културата и обществения живот на Сливен бяха отличени Елена Пеева – ръководител на Школа за поп и рок изпълнители „Ритъм“ при Военен клуб-Сливен и Силвия Терзиева – ръководител на Dance studio “Barbie” при Военен клуб-Сливен.

Министерството на образованието и науката, в лицето на Кристияна Станкова – началник на Регионалното управление на образованието-Сливен връчи шест отличия „Неофит Рислки“ за дългогодишна, цялостна високопрофесионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищното образование.

Прекрасната празнична атмосфера на сцената на зала „Сливен“ беше допълнена от изпълненията на Симфоничен оркестър-Сливен с диригент Ивайло Кринчев и солисти Даниела Дякова и Иван Момиров.

Сред гостите в залата бяха народни представители, председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев и общински съветници, преподаватели, ученици, културни дейци и граждани.

 

 

Снимки

NagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagradyNagrady