Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЗАЩИТАТА НА МЛАДИТЕ ХОРА ОТ НАМЕСАТА НА ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ

27 май 2024 07:58, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 433
ЗАЩИТАТА НА МЛАДИТЕ ХОРА ОТ НАМЕСАТА НА ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ

31 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

 

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световен ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“.

По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13-15 години използват тютюн. Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година.

В България по данни на Национален център по обществено здраве и анализи от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40,0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач. Интензивно, над 6 цигари дневно, пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20.0% от момчетата и 26.7% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години.

Във връзка със Световния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция-Сливен организира през месец май, срещи-разговори и демонстрации сред ученици от среден курс на обучение в областта. В част от инициативите участие ще вземат представители на Превантивно-информационен център - Сливен.

На 31 май в заседателната зала на Регионална здравна инспекция-Сливен от 8,30 часа до 10,30 часа всички активни и пасивни пушачи могат безплатно да изследват съдържанието на въглероден монооксид (COppm) и карбоксихемоглобин в издишания въздух.

 

РЗИ-Сливен