Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Мистерията на българските гласове“ демонстрира силата на избирателната активност в кампания за изборите през юни 2024 г.

27 май 2024 12:23, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди около 1 месец, брой четения: 277
„Мистерията на българските гласове“ демонстрира силата на избирателната активност в кампания за изборите през юни 2024 г.

Институтът за развитие на публичната среда съвместно с Фондация „The Convo“ стартира кампания „България, ти имаш суперглас”, за да прикани хората да подадат своя вот на изборите

 

На 23 май 2024 г., в разгара на предизборната кампания, Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) съвместно с фондация „The Convo” стартира инициативата „България, ти имаш суперглас“. В нея акапелни изпълнения на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“ демонстрират важността на гласа не само в изкуството, но и в политическия контекст. Във видеата има неочакван елемент – пеят само част от певиците в хора, което символизира ниската избирателна активност в България и цели да насърчи гражданите за изборите 2 в 1 на 9 юни тази година.

Пускаме своя суперглас, когато застанем пред изборните урни, за да изразим ясно волята си. Композициите на Петър Дундаков на северняшката “Ганка” от Котел, Сливенско и енергичната шопска „Йове” представят по впечатляващ начин значението на супергласа. Започвайки от 23 май, видеата ще се публикуват последователно в социалните мрежи на „Аз гласувам“.

“Казват, че гласовете ни са космически, но на избори мълчим. Ето на това ние казваме „Мистерията на българските гласове”. Няма как гласовете за Европейски парламент в два от трите района на европейската столица София да са с активност под 30% и да искаме Брюксел да чува какво му пее България. И няма как Сливен да иска да е пълноценно представен в българския парламент, ако само всеки трети гласува,“ сподели Иван Хадживеликов, творчески директор и съосновател на фондация „The Convo”.

Организаторите припомнят данните на Централната избирателна комисия, според които избирателната активност в последните години се движи около 40%. При последните парламентарни избори през април 2023 г. тя минава 50% единствено в 23 МИР в София. Сливен е един от районите, в който делът на гласувалите е сред най-ниските (едва 30%), а на последните избори за Европейски парлемнт активността едва надхвърля един на всеки четвърти. Именно затова и в кампанията „България, ти имаш суперглас“ едно от изпълненията е на песен от този регион.

„Участието в изборите е едно от най-демократичните права, които притежаваме. По този начин гражданите излъчват своите лидери и могат да изискват провеждането на политики, които да са в полза на обществото. Колкото повече избиратели подадат своя информиран глас, толкова по-голяма ще е отговорността на избраните институции да работят по важните за всеки от нас теми.“, заяви Ива Лазарова, Изпълнителен директор на ИРПС.

Тяхната платформа „Аз гласувам“ вече единадесета година информира избиратели и представители на СИК за срокове, права и задължения и ги мотивира да бъдат активни. Тази година на платформата зазвучават супергласовете на световноизвестния хор, допълвайки защо е важно да се гласува.

 

Всички видеоклиповe: https://www.youtube.com/@OpenParliament/videos

 

София

 

Сливен

 

Плевен

 

ПОВЕЧЕ ЗА ИРПС:

Институтът за развитие на публичната среда (ИРПС) работи за повишаване на гражданското участие в управлението, ограничаване на влиянието на парите в политиката и осигуряване на честен изборен процес. Мисията на организацията включва разработването и прилагането на механизми за отчетност на публичните институции и граждански контрол върху дейността им. Специален фокус са поставили върху защитата на избирателните права на гражданите и разкриването на рисковете от порочни практики в изборния процес. Със своите анализи и изследвания ИРПС се стреми да подкрепи експертния дебат в областта на изборното законодателство и процедури.

 

ПОВЕЧЕ ЗА THE CONVO:

Фондация „The Convo“ е неправителствена организация в областта на връзките с обществеността и представянето на работата на неправителствения сектор чрез достъпни и разбираеми публични комуникации. С този проект „The Convo“ цели подобряването на общественото разбиране за работата на гражданските организации и значимостта на проблемите, които те решават. Гражданските организации работят по едни от най-трудните социални и обществени проблеми. Те са партньорите на бизнеса и държавата, за да може България да е по-добро място за живеене и работа.