Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

На 28 май започва „София филм фест в Сливен“

27 май 2024 17:00, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди около 1 месец, брой четения: 390
София филм фест в Сливен

На 28 май ще бъде открит традиционният филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията започва в 18 часа в зала „Сливен“.

Главните герои във филма се срещат отново след 20 години в крайморско градче, където са прекарвали лятото като деца. Преоткриват миналото, което може би ще промени бъдещето им.

Следващият филм, който можете да гледате, започва в 20.30 часа. Лентата „Паднали листа“ е на режисьора Аки Каурисмаки. Печели наградата на журито в Кан през 2023 година. Номиниран е за „Златна палма“.

Разказва за двама самотници, които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си.

Фестивалът продължава на 29 май от 18 часа с филма „Пожар“ на режисьора Кристиан Пецолд. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на „Берлинале“-23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите.

Денят ще завърши с прожекцията на Вим Вендерс „Прекрасни дни“ от 20 часа. Лентата беше сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места.

В следобедните часове на 30 май за първи път в Сливен зрителите ще имат възможност да се докоснат до триизмерните образи, които разказват късометражни истории – ще има VR-прожекции във фоайето на зала „Сливен“, които започват в 16 часа.

В 18 часа програмата продължава с прожекция на новия филм на Маргарете фон Трота „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Творбата е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш.

От 20 часа е прожекцията на режисьора София Копола „Присила“. Сценарият е по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли. В центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарният Елвис.

Фестивалът е част от проекта на Арт Фест „София филм фест на път 2024“, реализиран съвместно с Община Сливен, в партньорство с Национален фонд „Култура“.

Вход за всички прожекции е свободен.