» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

На 28 май започва „София филм фест в Сливен“

27 May 2024 17:00, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipality Sliven 1 month ago, number of readings: 393
София филм фест в Сливен

На 28 май ще бъде открит традиционният филмов фестивал „София филм фест в Сливен“. Тридневният кинофорум ще започне с българската лента „Защото обичам лошото време“ на режисьора Яна Лекарска, която ще представи филма пред сливенската публика. В ролите ще видите Неда Спасова, Владимир Михайлов, Боряна Пунчева, Елени Декидис, Веселин Ранков, Иван Бърнев. Прожекцията започва в 18 часа в зала „Сливен“.

Главните герои във филма се срещат отново след 20 години в крайморско градче, където са прекарвали лятото като деца. Преоткриват миналото, което може би ще промени бъдещето им.

Следващият филм, който можете да гледате, започва в 20.30 часа. Лентата „Паднали листа“ е на режисьора Аки Каурисмаки. Печели наградата на журито в Кан през 2023 година. Номиниран е за „Златна палма“.

Разказва за двама самотници, които се срещат случайно една нощ в Хелзинки и опитват да открият любовта в живота си.

Фестивалът продължава на 29 май от 18 часа с филма „Пожар“ на режисьора Кристиан Пецолд. Един от най-адмирираните филми в официалната селекция на „Берлинале“-23 пресъздава бурните емоции между група познати, споделили ваканционна вила на брега на Балтийско море. Всичко се случва на фона на горски пожар, а вниманието на зрителите е приковано от динамиката на отношенията между героите.

Денят ще завърши с прожекцията на Вим Вендерс „Прекрасни дни“ от 20 часа. Лентата беше сред претендентите за Оскар за най-добър международен филм. Сюжетът проследява един чистач на тоалетни в Япония, който пътува между различните си работни места.

В следобедните часове на 30 май за първи път в Сливен зрителите ще имат възможност да се докоснат до триизмерните образи, които разказват късометражни истории – ще има VR-прожекции във фоайето на зала „Сливен“, които започват в 16 часа.

В 18 часа програмата продължава с прожекция на новия филм на Маргарете фон Трота „Ингеборг Бахман – пътуване в пустинята“. Творбата е посветена на връзката между австрийската поетеса и писателка Ингеборг Бахман и швейцарския драматург и писател Макс Фриш.

От 20 часа е прожекцията на режисьора София Копола „Присила“. Сценарият е по биографията „Elvis and Me“ с благословията на Присила Пресли. В центъра на историята е невинното и чаровно младо момиче, в което се влюбва легендарният Елвис.

Фестивалът е част от проекта на Арт Фест „София филм фест на път 2024“, реализиран съвместно с Община Сливен, в партньорство с Национален фонд „Култура“.

Вход за всички прожекции е свободен.