» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Градът под Сините камъни посрещна новия сливенски митрополит Арсений

27 May 2024 21:02, Vrazki s obshtestvenostta
Emission of: Municipal Council-Sliven 1 month ago, number of readings: 277
Vladika

Кметът Стефан Радев посрещна новия сливенски митрополит Арсений на официална церемония на площад „Хаджи Димитър“. На нея присъстваха митрополити от Светия синод, председателят на Oбщински съвет - Сливен Димитър Митев, областният управител Чавдар Божурски, кметове на общини, свещеници и граждани.

В словото си Стефан Радев заяви, че моментът е исторически за нашата епархия. „Днес посрещаме седмия сливенски митрополит, за да заеме престола, на който за първи път е седнал Серафим - нашият герой, престолът, който овдовя след кончината на обичания от всички Дядо Иоаникий. Нека посрещнем митрополит Арсений с открити сърца и умове. Нека да му дадем своето доверие и своите надежди за това, че ще допринесе за обединението на християните в сливенска епархия, за издигането на престижа на Църквата, за привличане на повече млади хора към християнските ценности и православната вяра", каза кметът.

Той се обърна към миряните, огорчени от събитията, които предшестваха избора на нов сливенски митрополит, както и лично към новия владика. „Нека не пренасяме минали събития напред в бъдещето, а да гледаме с вяра и упование. Ваше високопреосвещенство, пожелавам Ви много сила и смирение. Вярвам, че ще разрешите по достоен начин и с мъдрост въпросите, свързани със сливенска епархия", допълни кметът.

От името на целия епархийски съвет, на свещенството, монасите, монахините, служителите на митрополията слово произнесе ставрофорен свещеноиконом отец Николай Димитров. "Желаем Ви крепко здраве, мъдрост, любов Христова, за да надградите делата на вашите достойни предшественици", каза той.

„Вярвам, че дните на безпокойство са останали в миналото. Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме и да градим. Дадох свещен обет, че ще бъда всеотдаен в служението си като ваш митрополит, за да отговоря на очакването да бъда образец на верните слово, поведение, любов, дух и чистота ", заяви в словото си новият сливенски митрополит. Той допълни, че за доброто на поверения му клир, в решенията и делата си неизменно ще се ръководи от примера на своите предшественици - сливенските митрополити Серафим, Гервасий, Иларион, Евлогий, Никодим и Иоаникий.

Митрополит Арсений каза още, че усърдно ще се стреми да оправдае оказаното доверие и надеждите, които му се възлагат. Той благодари на кмета Стефан Радев за приветствените думи, както и на старшия епархийски съветник - ставрофорен свещеноиконом отец Николай Димитров.

След посрещането на площада, в храм „Свети Димитър" се проведе въдворяване на новия владика и вечерна служба. След това на гроба на митрополит Иоаникий беше отслужена заупокойна молитва.

Photos

VladikaVladikaVladikaVladikaVladika