» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност, заяви...

28 May 2024 09:29, Lyudmila Kalapchieva
Emission of: Tuida News 1 month ago, number of readings: 293
Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.

Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност, заяви новият Сливенски митрополит Арсений

 

Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност. Това заяви днес в Сливен новият Сливенски митрополит Арсений, който бе посрещнат тържествено от своите събратя - митрополити от Българската православна църква, духовници, монаси, кметове от различни духовни околии и миряни.

 

Той е седмият владика от 1873 година, като негови предшественици са йерарасите Серафим, Гервасий, Иларион, Евлогий, Никодим и Йоаникий.

 

"С трепетно сърце днес встъпих в прекрасните предели на богодаруваното ми наследие – Сливенска епархия, с развълнувана душа и отеческа любов се обръщам към всички вас от свещения клир и паство с всепобедния поздрав "Христос воскресе“, каза новият владика пред събралото се множество на централния площад "Хаджи Димитър" в Сливен. Като ваш митрополит, издигайки архипастирска десница, ви благославям с древния апостолски молитвослов "Благодат Вам и мир от Бога Отца и от Господа Нашего Исуса Христа!" След блажената кончина на приснопаметния митрополит Йоаникий, Богу било угодно чрез гласа на избирателите и църковната йерархия да призове мен на отговорно архипастирско служение в Сливенската епархия. Бог ми отреди щастлив земен дял да възглавя и ръководя епархия в този красив край на нашата прекрасна родина, чийто епархийски център е славният Сливен. Град – твърдина и престолнина на светата Христова вяра, където е пострадал Свети мъченик Димитрий Сливенски, където са живели и са се трудили за благовестието на спасителното слово Божие светителите, допринесли за развитието му на митрополитски център с екзархийски права от 1873 година. Чиято територия включва седем духовни околии", каза митрополит Арсений.

 

37-годишният Знеполски епископ бе избран след два епархийски избора и множество брожения и противоречия, поставили на изпитание вярата и смирението на клира и миряните. "Вярвам, че дните на безпокойство в Сливенска епархия са останали в миналото", заяви той. "Ако е имало време за разхвърляне на камъни, то изтече. От днес нататък започваме да ги събираме и да градим. Вярвам, че следващото време ще е благоприятно за градивни трудове и духовни радости."

 

Първият храм, който новият митрополит посети, бе "Света Троица" в сливенското село Крушаре. На въпрос какви ще бъдат първите му действия като архиерей, Негово Високопреосвещенство заяви: "С молитва към Бога, със свидетелство за единение и любов, вярвам, че ще преодолеем всички трудности и изпитания, пред които ще бъдем изправени в това нелеко отговорно архипастирско служение, подкрепен от свещенослужителите на Сливенска епархия! Ще се постарая, съобразно с моите сили и скромни възможности като човек немощен да подражавам на достойните архипастири на Сливенска епархия. Това са едни емблематични йерарси, които, с особена почит и благоговение, за мен те ще бъдат пример за подражание. Вярвам, подкрепен от достойните свещенослужители от епархията и от верния Божи народ, ще оправдая това доверие, стараейки се да подражавам на техния пример."

 

След официалното посрещане на централния площад "Хаджи Димитър", митрополит Арсений влезе в катедралния храм "Свети Димитър" за първото си служение като Сливенски владика.

 

Новият Сливенски митрополит Арсений е роден на 18 ноември 1986 г. в Стара Загора със светското име Атанас Димитров Лазаров, показва справка, подготвена от отдел "Справочна" на БТА. Той завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г. След това е приет в Богословския факултет на Софийския университет „Свети Климент Охридски“. Продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва през 2009 г. Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11 август 2007 г. в Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 6 декември 2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” в Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

 

От 2008 г. до 2010 г. Арсений е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия. От 2009 г. е директор на Пловдивската православна телевизия. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” в Пловдив.

 

На 2 юли 2014 г. по решение на Светия синод на Българската православна църква е наречен за Знеполски епископ, а на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина" в Пловдив е хиротонисан и от същата дата е назначен за викарий на Пловдивския митрополит.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен

Photos

Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.Всеки един от клира и миряните в Сливенска епархия може да разчита на моята отеческа любов, уважение и лоялност.